10 интересни факта за кафетоНяколко факта за най-известния в света легален наркотик, който вие днес вероятно сте вземали.
"На кофеин" - е книга за една от най-големите индустрии в света, която както и наркобизнеса - е пълна с жестока конкурентна борба, нелегални машинации и даже, понякога, явно крими.

Опитайте да си спомните днешния си ден: колко чашки с кафе или чай сте изпили? Или, възможно, вие обичате кола, шоколад или си купувате енергизиращи напитки за да се ободрите? Ако е така, вие сте този човек, който и ден не може без няколко дози кофеин. Обаче колко често мислите за това, откъде се взема в нашите продукти и какво става с организъма след порция еспресо или кола?

Един от най-легалните наркотици - кофеинът, е заобиколен от огромно количество митове. Наистина ли влияе на умствената дейност и способства напълняването, или появата на чувство за тревога?

10 факта за кофеина от книгата на М. Карпентер:

Кофеинът е легален наркотик. - Кофеинът в организма е необикновено подвижен. Неговите неголеми молекули лесно прескачат през хематоенцефалистичната бариера. В синаптичните преплитания на нашия мозък, те блокират захващането на нейромедиатора, който се нарича аденозин. Аденозинът доставя на мозъка съобщение, че организъма изпитва умора, но кофеинът не му позволява да стигне до там. Именно това е просто трик - той отблъсква аденозина и заема неговото място - прави кофеина любим наркотик. Кофеинът ви прави по-енергични, - Една шестдесет и четвърта част от чаена лъжичка ви прави леко по-енергичен. Шестнадесета част от чаена лъжичка, която се съдържа в 350 мл кафе, - е добра доза за тези, които употребяват тази напитка редовно. Четвърт чаена лъжичка предизвиква неприятни усещания: ускоряване на сърцебиенето, потливост, тревога. А супена лъжица ще ви убие.

Кофеинът изостря ума. - И особено при хора в състояние на стрес, изморени или болни; той действа на тези, които редовно пият кафе, и на тези, които са го опитали за първи път. Той е бил нейростимулатор дълго преди да сме измислили този термин.

Кофеинът може да разруши америка. - Да предположим, че доставката на кофеин до Америка рязко се прекрати и още утре няма да се осъществи. Понеже около 80% от американците приемат това вещество ежедневно, резултатите предполагат, че 125 000 000 човека ще имат главоболие, а 320 000 000 ще изпитват значителни разстройства.

Кофеинът ни отървава от сънливостта, но... в някои случаи я увеличава. - Някои хора могат да пият кафе до късно вечер, след това лягат и спят като бебета. Други следва да спрат веднага след обяд, иначе през нощта ще скърцат със зъби.

Кофеинът влияе на затлъстяването. - Понеже кофеинът толкова често се съчетава с калории, то той може да оказва значително влияние на затлъстяването. Ако в състава на висококалориен продукт употребявате кофеин, а той, бидейки мек наркотик, ви кара да купувате този продукт отново и отново, имате достатъчни условия за развитие на реални проблеми със здравето.

Кофеинът влияе върху работата на мускулите. - Оптималната доза кофеин повишава ефективността на мускулната работа, подтиска чувството за умора, а голямата доза понижава силата на мускулните съкращения.

Кофеинът в хапчетата и в кафето е еднакъв. - Кофеинът оказва еднакво въздействое, било то в хапчета, или в кафе. Единственото, което се различава е нашето възприятие. В първия случай той ни се струва наркотик, а във втория - известна напитка.

Кофеинът може да спаси живота ни. - Повишение на вниманието и скоростта на реакциите могат да спасят живота както на войник на пост, така и на градски човек, например при дълго пътуване по пустинно шосе. Впрочем, ако възнамерявате да използвате кофеин, вие трябва да го правите умерено. Сред учените има много разногласия по повод това, явява ли се кофеинът полезен или вреден. Понеже те не могат да стигнат до едино мнение, най-правилен ми изглежда вариантът, когато хората знаят за неговите плюсове и мунуси е вземат самостоятелни решения.

Кофеинът оказва влияние на работата на мозъка. - Даже в най-неблагоприятни обстоятелства умерената доза кофеин може да повиши когнитивните функции, в това число бдителността, паметта, обучаемостта и настроението. Когато те имат решаващо значение и трябва да се поддържат в състояние на стрес, кофеинът е способен да осигури значителни предимства. В такива условия оптимална е дозата 200 милиграма.

Приятен кофеин!