10 интерсни факта от психологиятаЧовешката психика остава една от най-големите загадки на света. Въпреки че изследоватеите разбрали много интересни факти за психологичните особености на човека, и даже могат да предсказват нашето поведение, изхождайки от някои правила, много още остава непознато.

Ние често се влюбваме в хора, които приличат на нашите родители, с които са ни останали неразрешени проблеми от детството. Без да подозираме, ние се стремим да разрешим тези проблеми в зряла възраст.

Съгласно изследване на Кембриджския университет, "нмяа зчнеаине как са пдереднои бктивуе в дмтауа. Внжтоао е првтаъа и плтданесоа бвкуа да са на мсататеа си".

Даже положителни събития, такива като завършването на университет, сключване на брак или нова работа, могат да ни доведат до депресия.

Преките родителски разговори за вредата от пушенето са по-малко ефективни, отколкото всички мислят. Като правило, подрастващите, започващи да пушат, имат приятели, които подражават на възрастните пушачи, положително отзоваващи се за усещанията при пушене и предлагащи им цигари.

В психологияа има принцип: колкото повече очаквания по повод някакво събитие, толкова по-голяма е вероятността за съкрушително разочарование. Повече чакаш - по-малко получаваш, по-малко очакваш - повече получаваш. Принципа е железобетонен, никакви изключения.

Повечето хора в непознато място правят завой надясно. Знанието на този факт е полезно: ако не искате да бъдете в тълпа или да чакате дълго на опашка - смело тръгнете наляво или заемете опашката, която е по-ляво.

Кажете на жена, все едно сте й купили подарък и предложете да познае. Тя ще изброи това, което иска.

Ако ви измъчват кошмари по нощите, възможно ви е студено в съня. Научен факт - колкото е по-студено в спалнята, толкова повече шансове да видите лош сън.

Според наблюдения на експертите, хората със сини очи могат да се влюбят за няколко минути, а хора с кафеви очи могат едновременно да обичат двама. Със зелените очи е съвсем различно, на хората със зелени очи ще им потрябва повече време да се влюбят, понякога години. Хората с всички останали цветове могат да се влюбят само за час.