16 интересни факта за поведението на човекПоведението на човек е често непредсказуемо, но психолозите се постарали да систематизират наблюденията си и поведението на човек и ни представили своите изводи.

1. Хората, в организма на които има голямо количество тестостерон, винаги получават удоволствие, когато събеседника се сърди.

2. Необразованите и неуверени в себе си хора по-често от останалите са склонни към тирания. Изследване показало, че повечето хора с ниско IQ принадлежат към някакви религиозни организации, а хората с високо са по-малко зависими от общественото мнение.

3. На хората, показали нисък резултат от IQ теста много им харесва да унижават връсниците си, защото това им помага да възстановят самооценката си и да повишат настроението си. При това единогласно уверявали изследователите в това, че те унижават другите хора не за да повишат настроението си.

4. Когато опитните мениджъри подбират персонал, то стабилния, умен и отговорен човек те разпознават по папката, в която той носи своите автобиографии. Ако човек донесе резюмето си в обикновена папка или без нея (което говори за неорганизираността му), то такъв кандидат се възприема като безотговорен, тъй като той не се е погрижил за съхраняването на своето резюме. А ако човекът има скъпа и тежка папка - този кандидат по право може да заема сериозни длъжности.

5. Повечето хора по света имат групово мислене, и ако им се наложи да извършат морална постъпка пред други хора, то те с цялата си любезност ще откликнат на проблема на другия човек, в това число на молбата да пожертват някаква сума пари. Но, когато повечето такива хора са сами или в обществото на свои познати, то за нищо на света не би им дошло наум да направят същата добра постъпка.

6. Изследователите направили учудващо откритие. Когато човек има какво да крие от околните, той започва да лъже. За да излъже, трябва да направи много сложна за редовния човек работа - трябва едновременно да държи в главата си две мисли. Първата: какво да каже, че да излъже другия човек и той да повярва. И втората: как да направи така, че да скрие от другите истината, и така, че никой да не заподозре. Но когато човек не умее да лъже, то това се отразява в поведението му: внезапно за всички той става по-несъобразителен, отколкото преди; лъжецът произнася най-обикновени думи и постоянно заеква.

7. Хората, които знаят, че са наблюдавани се стараят да се държат по-добре, отколкото те биха се държали пред близки за тях хора. Например, в обществена столова много хора не биха однесли съдовете след себе си, ако биха се намирали в помещението сами. Обикновено на такива хора им минава през ума незабелязано да излязат от столовата оставяйки на работниците на столовата да приберат съдовете след тях.

8. Човек, нееднократно извършващ аморални постъпки без угризения на съвестта вече е способен да смята, че винаги постъпва правилно. Такъв човек неосъзнато започва да се радва на успеха си, да лъже другите без да забелязва, че смята лошите постъпки за добри.

9. Външността лъже. Хората с групово мислене в повечето случаи доверяват на тези хора, които имат привлекателна и презентативна външност. Даже професионалните психолози 85% от случаите вярвали на лъжещи ги хора с искрени маниери.

10. Даже при избор на политичесски деятели обикновеният човек е склонен да разчита само на външния вид на кандидата: на неговата физическа привлекателност, дрехите, зрелостта на лицето. Правейки избора си и умозаключенията за своя избирател неосъзнато.

11. Повечето обикновени хора смятат за истина това, че всички успешни хора са крадци. А всички бедни хора са честни. За съжаление, такива хора искрено вярват на поговорката: "където е добре, там ни няма".

12. Съвременните младежи се стремят да изглеждат в очите на обществото все повече и по-сурови, защото суровостта в техните очи - това е власт и авторитет. Ако се боят от теб, значи те уважават. Но преди беше съвсем различно.

13. Животът на съвременния човек е невъзможен без проблеми. Но повечето хора просто не са способни да решават своите глобални въпроси, например, свързани с преместването с постоянно местожителство в чужбина. А ако този човек има желание да отиде да си купи нещо конкретно и види по-добра стока на витрината, отколкото тази, която той изначално е искал да придобие, то в крайна сметка ще си отиде от магазина без да купи нищо. А причина за това странно поведение е неумението да се контролира и да взема претеглени решения.

14. Ако човек чувства, че му е трудно да контролира всичко ставащо, то този човек е склонен да вярва в теории за заговор и магически заклинания. Даже може смело да се предположи, че започва да има шизофрения.

15. Хората могат да възприемат всички рискове по различен начин. Например, някой-си Иван е способен да скочи с парашут, но в същото време Иван не е способен да възрази на своя шеф, даже ако решението на шефа му се струва абсурдно. Иван може да е талантлив дресьор на тигри, но в същото време да се притеснява да се запознае с мила за него жена.

16. Да скучаеш понякога е полезно. В повечето случаи скучаещите хора по-често от другите се опитват да намерят възможност да направят колкото може повече добри дела, защото такива хора са много изморени от забавления, които не довнасят в живота им смисъл.