Афирмациите и как те влияят върху постигането на успех в живота

10/05/2017 19:41

Днес за никого вече не е тайна, че вие и вашият живот зависят от преобладаващите ви мисли. През главата на човек всеки ден минават около 50-60 хиляди мисли. Много от тези мисли са неосъзнати и нямат никакво влияние върху живота ни. Но 1-5% от мислите ни се повтарят. Именно те са преобладаващи. Когато мисълта постоянно се повтаря, тя става убеждение и влияе върху процеса на вземане на решения. И често тези убеждения биват ограничаващи.

Ето тук на помощ идват афирмациите. Афирмациите са осъзнати мисли, които човек използва преднамерено за да замени вече формираните убеждения.

До голяма степен афирмациите не са нещо друго, а мисли. Вие можете да повтаряте афирмациите на глас или наум.

Афирмациите са най-лесният и много мощен начин за влияние върху подсъзнателния разум. Вие може да работите с афирмациите където и да е и когато и да е. Просто избирате афирмация, която изразява желанията ви, и я повтаряте няколко пъти.

При това няма значение къде сте сега и къде се стремите да стигнете. Важното е правилно да съставите афирмациите и да работите с тях, и ефект ще забележите много бързо.

Как работят афирмациите?

Афирмациите работят по принципа на заместването. В определен момент от време разумът може да задържа една единствена мисъл, за това същността на афирмациите е в напълването и задържането на такива мисли в съзнанието, които подкрепят женалнието ви.

Представете си чаша с мътна вода.

Вие взимате тази чаша и  я поставяте под чешмата, включвате водата и започвате да наливате чиста вода. Мътната вода започва да прелива и чистата постъпва в чашата. С времето цялата мътна вода ще се замени с чиста.

Същото се случва и в главата на човек. Сега мозъкът (чашата) е запълнен с мисли и убеждения до край. Когато работите с нова афирмация, тя заменя старата. Но замяната се случва не веднага, а с времето. Колкото е по-силна афирмацията, която искате да замените, толкова повече време и усилия ще се наложи да изхабите, за да осъществите замяната.

Същността  на афирмациите е в това, да се заобиколите ментално с позитивни мисли, които способстват постигането на желаемия резултат.

Ако определена мисъл достатъчно дълго се задържа в разума, тя започва да предизвиква емоции, които активизират работата на Вселената.

Афирмациите нямат никакво отношение към текущото положение. Те са основани върху това, какво положение вие искате да видите.

Емерсон казваше: «Ние ставаме такива, за каквото мислим в рамките на целия ден».

Използването на афирмации всеки ден е най-лесният начин да промените желаемата ситуация към по-добро.

През главата ни минават 50-60 хиляди мисли всекидневно. Защо само 1-5% имат влияние върху  нас, а останалите просто изчезват в потока? Защото тези 1-5% предизвикват емоции у нас!

А сега нека разгледаме как да правим афирмации.

Критерии за правилна афирмация:

Афирмациите винаги трябва да говорят за това, което искате, а не за това, което не искате.

Афирмациите трябва да говорят за придобиването на нещо, а не за отърваването от нещо. Афирмациите трябва да говорят за постигането на нещо, а не за избагването на нещо.

Получавате това, върху което се концентрирате!

Неправилни афирмации:

Аз не искам да спя толкова много

Аз не искам да изкарвам толкова малко

Аз не искам да пътувам за работа толкова далеч

Правилни афирмации:

Аз спя Х часа на ден, добре се наспивам и прекрасно се чувствам (Х заменете с нужната цифра)

Аз искарвам ХХХХХ на месец (Хте заменете с нужните цифри)

До работата ми се пътува ХХ км (ХХ заменете с нужните цифри)

Разбрахте ли същността?

Афирмациите трябва да бъдат в утвърдителна форма и в никакъв случай в отрицателна. Използването на частицата «не» е забранено. Ако искате да постигнете успех в определена работа, афирмацията може да звучи така: «Аз успях в...» и в никакъв случай «аз не се провалих...». Отрицателните афирмации на подсъзнателно ниво действат по обратния начин, а не както предполагате. Те ви унищожават. Щом казвате «провалих се» – значи се възприема поражението. Ако говорим по прост начин, то частицата «не» се игнорира от подсъзнанието. Ако искате да получавате позитивни резултати, трябва да създавате позитивни образи. Негативните образи довеждат до негативни резултати.

Избягвайте да използвате в афирмациите такива фрази като: не, никога, няма, преставам, отървавам се, и т.н.

Афирмациите трябва да са формулирани в настояще време (когато повтаряте афирмациите, вие трябва да чувствате, че това, което твърдите вече се  е случило).

Мозъкът  не разбира от минало и бъдеще. Когато казвате «ще имам къща на брега на океана», мозъкът разбира това като «аз нямам къща на брега на океана». Когато казвате «ще имам», вие косвено твърдите, че сега нямате. Подсъзнанието ви не разбира такива думи като: ще имам, скоро, утре. То разбира само това, което се случва с него точно сега. В зависимост от това, как приемате определена идея сега, зависи колко бързо ще се реализира. Когато казвате на подсъзнанието си, че вече го имате, то незабавно пристъпва към реализацията му. Когато говорите в бъдеще, подсъзнанието не знае, кога да пристъпи към реализация, и трябва ли изобщо да пристъпва.

Неправилни афирмации:

На 20 март 2019 г ще си купя нова къща (въпреки че това може да бъде цел!)

Следващата седмица ще имам прекрасна прическа

Утре ще имам прекрасен ден

От понеделник напълно ще престана да пия алкохол.

Правилни афирмации:

Купих си нова къща

Имам отлична прическа

Имам прекрасен продуктивен ден

Винаги при всякакви обстоятелства съм 100% трезвен.

Афирмациите трябва да са конкретни, защото само конкретни формулировки могат да предизвикат силни емоции. Цялата същност е в това, афирмациите да предизвикат емоции, и колкото по-силни емоции предизвикват, толкова по-добре тези афирмации ще работят за вас. А какви емоции могат да създадат неясни, общи формулировки?

Сравнете, например, двете следни формулировки:

«Купихме нова красива къща» и

«Купихме нова къща на три етажа от бяла тухла с размер на футболно игрище, и този дом се намира на брега на морето».

Чувствате ли разлика в емоциите?

Именно благодарение на тази разлика желанието ви ще се изпълни.

Искате да си купите кола?

Сравнете тези две формулировки:

«Имам нов красив Lexus» и

«Имам нов слежно-бял Lexus GS 460»

Усещате ли разликата?

Трябваше да забележите, че в първите формулировки емоциите са слаби, а във вторите – силни. Всичко това е благодарение на картините, които рисува въображението ви в първия и втория случай.

Афирмациите трябва да бъдат съставени чрез използване на думи, посочващи емоциите.

Вече говорихме за това, с какво се различават действените афирмации от недействените, и стигнахме до извода, че действените афирмации, предизвикват силни емоции. Именно за да направим афирмациите ни още по-силни, ще добавяме емоционални думи. При съставянето на афирмации трябва да се погрижим за това, те да предизвикват радост у нас, въодушевление и ентусиазъм. Всякакви думи, които предизвикват силни думи у нас, също толкова силно ще повлияят върху подсъзнанието ни. Правилото е просто: колкото по-силни са емоциите, толкова по-бързо ще се промени убеждението ви.

Намерете такива думи, които създават движение на мисли в главата ви, които ви хващат и предизвикват емоции, изобщо, много ярки думи.

Ето хубави думи:  великолепен, възхитителен, потресаващ, комфортен, с огромна радост, лесно и просто, с удоволествие, с възхищение и т.н.

Ще кажа, че афирмациите, които подкрепят вашите най-важни житейски ценности, имат грамадна сила. Помислете върху ценностите си.

Примери за емоционални думи в афирмациите:

Аз лесно и с огромно удоволствие строя собствения си бизнес.

Всеки ден по 30 минути с голяма радост визуализирам бъдещето си.

С трепет и възхищение се отнасям към съпругата си (мъжа си).

С удоволствие правя упражнения всяка сутрин.

Много обичам да мисля за процъфтяването на собствения си бизнес.

Афирмациите трябва да касаят само вас и положението на дейността ви. Афирмации, които са насочени към подобряване живота на някой друг, няма да работят. Ние не можем да правим афирмации вместо някого.

Ако искате да помогнете на някого да се промени, помислете каква промяна във вас ще помогне на този човек и насочете афирмациите си към тези промени във вас самите.

Запомнете, с помощта на афирмации не можете да накарате никого да направи нещо.

Следните афирмации няма да доведат до нищо. Вие напразно ще изхабите времето си:

Хората ме обичат и уважават

Шефът ми ме смята за най-добър работник

Приятелят/приятелката ме обича най-много от всички

Майка ми оздравява

Колкото и да са благи афирмациите, които се отнсят за други хора, аз не препоръчвам да ги използвате. Вие не можете значително да повлияете върху другите хора чрез мислите си. За това по-добре не хабете сили и енергия и се заемете със себе си.

Тайната на афирмациите е в това, повтарянето им да бъде просто и удобно. Представете си, че вашето твърдение е по-дълго от 10 думи. Колко пъти можете да го повторите? Оптималното количество думи в афирмациите са 3-4. Например «Аз съм успешен човек». Само че вие трябва ясно да знаете какво за вас означава успешен човек. Тези повтаряни афирмации могат за много кратък период от време значително да повлияят на живота ви.

Постарайте се да намерите такава афирмация, която при еднократно повтаряне вече предизвиква много положителни чувства.

Защо афирмациите могат да не работят за вас?

Често хората допускат много груби грешки в построяването на афирмации и за това не получават от тях никакъв ефект.

Ето няколко груби грешки:

- Построяване на афирмации с използването на думата «мога». Например «Аз мога да бъда преуспяващ човек». Подсъзнанието ви и без това знае, че можете, за това то даже няма да започне да прави нещо. И при такава афирмация вие даже не поемате отговорност за себе си.

- Работите нередовно с афирмациите.

- Афирмациите са оформени в бъдеще време

- Афирмацията предизвиква голямо съпротивление у вас

Ако твърдите, че ще имате нещо, това «ще» се възрпиема от подсъзнанието като факт, че сега нямате това, което твърдите. И по този начин вие винаги «ще» в бъдеще и никога няма да го имате сега. Ако всеки ден правите афирмации, но при това повтаряте всеки път различни афирмации, ефектът силно отслабва.

И най-голямата грешка на хората при работа с афирмации е в това, че не им стига търпение. Когато вие едва започвате да работите с афирмации, трябва да пробиете бетонената стена на сегашните си убеждения. За това може да отиде месец упорита работа, а хората пробват няколко дни и казват: «Това не работи». Разбира се, че не работи, ако сега  имате закоренени такива мощни убеждения като «Няма да видя успех като ушите си», «Всички тези книги се пишат само за да печелят авторите им пари. Никой не се интересува от теб и никой на нищо няма да те научи», «Не вярвам в подсъзнанието, реална е само логиката ми». Какво ще стане, ако човек с такива убеждения започне да прилага афирмацията «Аз съм преуспяващ човек»? Тази афирмация може да върви в разрез с цялата му система от убеждения.

Ето защо се изисква време за да могат афирмациите да започнат да работят. Колко точно време ще потрябва, зависи от това, доколко вярвате в сегашната си афирмация.

Примери за афирмации, които можете да използвате (въпреки че настоятелно препоръчвам да напишете свои собствени афирмации, съгласно правилата, които описах по-горе):

С всеки ден при мен идват все повече и повече пари

С всеки ден увереността ми расте

Аз съм гений във всичко и винаги прилагам мъдростта си

Сега имам повече пари от преди

Нужно ми е всички мои желания да се изпълняват

С всеки ден бизнесът ми процъфтява

Заобикалят ме само позитивни, весели и преуспяващи хора

Вселената винаги ме води към мечтите по най-хармоничния начин

Навсякъде и  във всичко постигам успех

С всеки ден навсякъде и във всичко работата ми върви все по-добре

С всеки ден ми става все по-добре

Всекидневно приходът ми расте независимо работя или си почивам

Вселената ме води из живота по-най-добрия и хармоничен начин.

Аз заслужавам голямо щастие, отлични отношения в семейството и богатство

Аз живея превъзходен живот и привличам само най-доброто

Забележителни идеи винаги идват при мен на време

Всеки свой ден започвам с любов и благодарност

Аз привличам успешни хора, които ми помагат да строя бизнеса си

Афирмации за всеки ден:

Моят свят се грижи за мен

С всеки ден животът ми става все по-добър и по-добър

С всеки ден при мен идват все повече и повече пари

С всеки ден работата ми върви все по-добре във всички отношения

С всеки ден се чувствам все по-добре

С всеки ден ставам по-добра личност

Работейки върху списъка с афирмации, аз обръщах вниманието си на други изследователи, които имаха успех в изучаването на дадения феномен. За най-ярка личност смятам Луиза Хей, която с биографията и житейската си позиция заслужава несъмнено уважение. Пътят й може да служи като пример за много хора. Афирмациите на Луиза Хей са много известни в наше време. И не е учудващо, нали те помогнаха на много хора да постигнат щастието си. Ще дам пример с някои афирмации на Луиза Хей, които й помогнаха да постигне успех в живота и да стане пример за подражание за много поколения.

Афирмации на Луиза Хей:

Аз съм достойна за забележителен живот

Аз заслужавам най-доброто в живота.

Аз широко откривам обятията си за света и му заявявам с любов, че заслужавам и приемам всичко най-добро в него

Всичко, от което имам нужда, винаги го получавам! Сега си позволявам да изкарвам добри пари.

Източникът на мъдрост е неизсекаем и ми е достъпен. Всичко, което трябва да знам ще ми се открие в нужното време и място. Аз ще взема правилното решение.

Аз мога да проявявам всички свои творчески способности!

Аз мога да имам добър приход, заслужавам го! Аз позволявам на приходите си постоянно да растат независимо от икономиката.

Аз правя това, което ми харесва.

Доверявайки на Висшия Разум да ми оказва съдействие , аз вървя от успех към успех.

Аз доверявам на Висшия Разум да ръководи работата ми. С радост приемам този Разум като партьор в дейността ми, лесно насочвам енергията си за работа с могъщия Разум. От този Разум изхождат всички творчески замисли, отговори, решения, изцеления, които превръщат труда ми в източник на непрекъсната радост и ми позволяват да постигам успех във всичко.

Моят избор е движение напред. Аз съм отворена за всичко ново. Аз избирам пътя на познанието и на духовното развитие.

Аз правя избор да помня, че всеки проблем може да бъде решен. Сегашния ми проблем е нещо временно – той е не повече от това, върху което сега работя.

Аз съм добър човек. Аз съм открита за всички духовни блага, които може да ми даде Вселената. Аз съм пълна с доверие към живота и разбирането му.

Аз съм дошла на този свят за да се науча на безусловна любов към себе си и другите.

Аз съм нещо повече от само физическият ми израз. Неизмерима част от мен е мястото, където е концентрирана силата ми.

Всички ние сме уникални, удивителни създания, които не приличат едно на друго. Аз се потапям в себе си и правя връзка с уникалното изражение на Единия Безкраен Разум.

Всичко се променя във физическия свят, и, движейки се в потока на тези промени, аз оставам свързана с това, което се намира вътре в мен и което е по-силно и дълбоко от всяка промяна.

Аз се обичам.

Аз обичам тялото си.

Тялото ми обича да е здраво.

В сърцето ми е концентрирана любовта.

В кръвта ми има жизнена сила.

Всяка клетка от тялото ми е любима.

Всичките ми органи работят великолепно.

Аз съм родена за да разбера, че по света има само любов.

Аз започвам да съзнавам колко прекрасен човек съм. Аз се обичам и се радвам на себе си.

Аз съм прекрасно творение на Господ Бог. Той безкрайно ме обича и аз приемам тази любов.

Аз винаги работя с тези, които ме уважават и ми плащат добре.

Винаги имам прекрасни началници.

В работата ме обичат.

Имам добри отношения с всички колеги и работим в атмосфера на взаимно уважение.

И това не е пълният списък с афирмации, които са помогнали на Луиза Хей да придобие щастие и хармония с Вселената. Както виждате, списъкът с афирмации е индивидуален. Използвайте правилата, предоставени в статията, и ще можете да създадете собствен списък с афирмации. Желая ви щастие и успехи в постигането на целите!