Блогър като професия

В скорошно изследване на Топ 10 професии с потенциал за растеж на заплати с учудване отбелязах, че думата блогър днес означава не просто човек, водещ блог, а и професия, при това перспективна.

"Попадането в рейтинга на блогъра, уеб редактора и мениджъра по работа със социални мреи е свързано с растящото търсене на тези специалисти във връзка с преноса на бизнеса на много компании в интернет-среда".

Ролята на блогъра днес е недооценена (въпреки че тяхната политическа роля много хора вече оцениха).

Блогърите днес могат както да прославят една или друга компания, така и да унищожат имиджа й (при това подозирам, че унищожаването  на имиджа ще струва мноиго по-скъпо).

За сега не знам, плащат ли компаниите на блогъри за отстраняването на отрицателните отзиви, но някои от тях като минимум следят открицателните отзиви и встъпват в обсъждане - с други думи, също плащат, но не на блогъра, а на сътрудника си.

Колкото е по-влиятелен блогъра, колкото по-голяма и качествена е аудиторията му, толкова по-скъпо струва думата му (както отрицателната, така и положителната).

 

Перспективи на блогъра

1. Ако още нямате блог, струва си да си направите.

2. Не се продавайте за стотинки предлагайки на аудиторията си всякакви глупости.

3. Пишете много.

4. Пишете искрено.

5. Според растежа на аудиторията си думата ви ще има по-голяма тежест и по-голяма цена. Рано или късно ще настъпи време, когато за един ваш пост ще ви платят 1000 долара (или повече).

Така че блогъра - това не е само професия, това е високоплатена професия.