Две свободни ниши за печалба на YouTube

Защо темата за обучение е така известна в  YouTube

 

Видеото е универсален учител. То е като получаване на информация от уста на уста (като в древността), само че без възможността да задаваме въпроси на учителя.

За това много често търсим именно обучаващи видеота ("как да стегнем корема", " как да завържем вратовръзка",  "как да се научим да рисуваме човешко лице").

И, между другото YouTube  е достатъчно лоялен именно към обучаващите видеоканали (в качеството на потенциални партньори).

Партньорите от категорията "Инструкции и обучение" стоят на второ място по значимост в списъка.

Още повече, че на вас  като физическите лица, няма да ви е лесно да попаднете в категорията "Компютърни игри" (YouTube в правилата си строго отбелязва, че не можете да слагате във видеотата октъси от видеоигри, ако нямате разрешение от авторите), и още повече в катогорията "ТВ и филми" или "Музика" (освен ако сте талантлив музикант). Видеоканалът на спортна тематика също не е за вас.

Обучение с видео лесно се организира

То ест "обучение с видео" това е темата, с която може да се справи всеки. И достатъчно висока е вероятността, че той не само ще може да снима редовно видео на тази тема, но и ще получи много благодарни слушатели.

 

Има търсене за обучение

И ако в англоезичната част на YouTube  може да се видят много интересни обучаващи курсове, то у нас - уви, те са много малко.

А запитването е достатъчно голямо.

 

Пример 1. Тези дни търсив в YouTube  видео на тема "как да се научим да рисуваме лице" или "как да се научим да рисуваме по снимка"

Няколко подходящи видеота намерих, но те са все чуждестранни.

Ако нашите граждани в качеството на отговор на въпроса "как да нарисуваме лице" дават за пример чуждестранни видеота, значи, български достойни аналози няма.

 

Пример 2. Нека още да видим, какви обучаващи видеота YouTube има на днешен ден. Нека напишем в търсачката "уроци по английски език".

Ще разгледам първото в списъка. Въпреки че това 5 минутно видео даже не учи на английски а просто дава 5 съвета за начинаещи; говори обикновен човек (а не моделка); а целият и инструментарий за обучение представлява няколко листа хартия с написани с маркер думи - за една година видеото събрало почти 54 хиляди прегледа (а това са пари или от контекстна реклама или реклама на собствени услуги (например репетитор/учителка).

Това е вашият потенциал (ако знаете английски език).