Гордостта е смъртоносно оръжие срещу успеха

23/04/2017 09:30

 

Ние много говорим за това, как да постигнем успех, какво да правим за да постигнем успех, изучаваме принципите и законите на Вселената, имаме все по-нови и нови мечти, поставяме си цели  - изобщо всичко, за да имаме в живота успех, но абсолютно изпускаме това, как да се държим, когато той дойде.

Не знам успешни ли сте толкова, колкото искате, или не, но съм сигурна, че ще станете успешни. И в моментите, когато започвате да постигате целите си и да виждате, че мечтата е близко, чака ви едно крайно сериозно изпитание. Искам да ви предупредя и да ви дам съвети, как да го издържите. Резултат от провала в най-добрия случай ще е незначителна спирка по пътя към целта, в най-лошия – пълна загуба на мечтата.

Говоря за изпитание с гордост! Гордостта пречи на успеха, и даже може напълно да го унищожи.

Особено на това изпитание ще бъдат подложени тези, които са страдали от понижена самооценка. Когато човек  е бил никой, от никъде и нищо не е представлявал, то когато постига нещо, той започва да мисли прекалено много за себе си. И, като следствие, това се проявява в думите му, в отношенията с другите хора, даже в походката му. Още не сме говорили за закона на равновесието, но мисля, че скоро ще го направим. Та ето, Вселената винаги се стреми към равновесие. И когато започнете да се превъзнасяте, Вселената автоматично започва да ви пуска надолу, за да ви върне в равновесие. Как мислите, кой ще победи?

Гордостта и надменността довеждат до:

Самоувереност и прекалено повишено мнение за себе си,

Загуба на способността да се учите,

Пренабрежително отношение към другите хора,

Загуба на концентрация.

Защо нямате право да сте горди:

Вселената ви е избрала за постигането на определена цел, но тя с лекота може да избере някой друг.

Поради самоувереност и гордост вие губите добри приятели, познати, колеги, партньори, които са ви помагали в постигането на мечтата ви  или които биха могли да ви помогнат в бъдеще.

Вие насочвате закона на равновесието срещу себе си. Гордостта ви пречи и ви ослепява!

Сега нека анализираме всички тези точки.

Извинете, ако малко понижа мнението ви за себе си, но всъщност вие сте само капка в океана на Вселената. Цялата основна работа към мечите ви Вселената прави вместо вас, вие вършите само малка част. Ролята ви е само да направите поръчка и да изпълните определени стъпки към целта. Вселената:

Намира за вас начин, как можете да постигнете целта,

Поднася ви този начин на чиния,

Насочва ви по пътя към целта,

Предпазва ви от не вашите цели,

Построява събитията така, че да ви е лесно и просто да вървите по своя път.

За това разбирате, че заслугата ви не е толкова голяма – вие просто сте изпълнили това, на което лежи душата ви. Вселената ви съпътства. В момента, когато се възгордеете, тя ще ви обърне гръб, и тогава проблемите ще се посипят един след друг.

Тя може както да ви изгдигне до небивали висоти, така и с лекота да ви хвърли на дъното. Помнете винаги за това и бъдете смирени.

Не се хвалете и не се поставяйте по-високо от другите хора. Всеки човек има различна душа. Не всички са родени да изкарват пари. Вашият успех трябва да помага на другите хора, а не да пречи. Разберете, че когато възхвалявате себе си, друг човек ви завижда, самоценката му неосъзнато пада. Хората ще се чувстват неудачници в сравнение с вас, и това ще доведе до това, че просто няма да искат да ви виждат, а още по-малко да общуват с вас. Мълчете за постиженията си, хората и така ще ги виждат. Но нека в обществото ви те се чувстват добре.

Прекалено повишеното мнение за себе си довежда до това, че човек престава да се учи. Той мисли: «За какво да чета книги и да слушам аудио-лекции на тези хора? Нали съм постигнал в живота не по-малко отколкото те». Когато човек приема осъзнато решение да престане да се учи, той си търси проблемите. Ето защо гордостта пречи на успеха. Какъвто и успех да имате, не преставайте да се учите. Не позволявайте на успеха си да подтиска способността си да учите. Вие трябва да развивате правилно отношение към смирението, за да продължавате да учите, иначе никога няма да достигнете до върха и, още по-малко ще можете да се задържите там.

Прекалено високото мнение за себе си може да доведе до загуба на концентрация. Каквото и да постигнете в живота, пред вас винаги трябва да стоят нови цели! Ако няма нови цели, вие сте на път назад. Всеки ден трябва  да работите върху постигането на целта си и върху подобряването на самия себе си.

Най-силното оръжие срещу гордостта и надменността е смирението. Емоциите от постигнатия успех възникват от самосебе си, вашето его се надува до пределен размер. И точно тук е необходимо вмешателството на съзнателния разум. Смирението е интсрумент на съзнателния разум, и то се постига за сметка на осъзнаването и разбирането на това, как върви всичко в действителност. Когато започвате да чувствате гордост и надменност, вие трябва осъзнато да пускате самия себе си на земята или това ще направи Вселената и това няма да е най-добрият вариант за вас.

Задължително използвайте благодарността. Ако приписвате успехите си на Бог, ангела-гранител, Вселената, вие никога няма да имате повод за гордост. Благодарете на Бог за успехите си. От цялата душа благодарете. Благодарността е най-висшата проява на смирение.

Не знам приложимо ли е това именно за вас, но някога със сигурност ще минавате тест за гордост (Ако, разбира се, планирате да бъдете успешни). Вземете в предвид тази статия, за да не се наложи те се учите от горчивия опит, а тогава може да е прекалено късно. Законът за равновесие може да погуби всички ваши старания. Бъдете смирени.