Интервю. «Уволних се от работа. Какво да правя?»

10/12/2016 11:49

 

 

«Уволних се от работа. Какво да правя?»

 

- Ти постоянно говориш за това, че най-важното за теб винаги е била и е свободата. Кажи, как стигна до нея?

- Да, свободата за мен винаги е била мотивация. Когато я постигнах, тя стана естествена за мен и престана да бъде мотивация. В такива моменти е много важно да  намериш нова мотивация, за да се движиш напред. Аз не го разбрах веднага, за това дълго време се намирах в състояние на застой. Свобода имаше, но по-натам нищо не се случваше.

Честно казано, без вътрешна мотивация човек не може да расте и да се развива. Това е достатъчно трудна задача постоянно да търсиш нова мотивация. Но без това  изобщо не може.

 

- Защо избра слогана «Успех.Щастие.Богатство»?

- Винаги в живота съм се стремила към изобилие. То ест аз исках да преуспявам, да бъда щастлива, да се радвам, да имам много пари и, разбира се, да имам прекрасни отношения.

Аз избрах 3-те главни думи, които означават изобилие.

Успехът е успех в бизнеса, процъфтяване.

Щастие – прекрасни отношения, които даряват море от любов, щастие и радост. Е и, разбира се, да получаваш удоволствие от дейността и живота си.

Богатството означава много пари. В нашият свят парите са много важни.

Аз самата придобих успех, щастие и богатство, и сега задачата ми е да помогна на хората да го направят.

 

- Защо повечето хора ходят на работа и се чувстват нещастни? И ти ли беше такава?

- Щастието и нещастието не зависят от това, ходят ли хората на работа, занимават ли се със свой бизнес или изобщо не работят. Щастието зависи от самореализацията.

Когато бях наемна работничка, имах работа, която обичах да правя, и тогава бях щастлива. А имах и работа, която ненавиждах, и тогава бях тъжна.

Въпросът е в това, каква работа изпълняваш.

 

- Всички ли трябва да правят бизнес? Или все пак човек може да бъде щастлив и богат, занимавайки се с наемен труд?

- Не, не всички трябва да се занимават с бизнес. Повече от това, много хора нямат способности за това. Тяхното предназначение е в друго. Бизнесът изисква много от човек. Не всеки е готов за това.

Можеш да бъдеш щастлив, бидейки наемен работник. И, честно, на работника му е по-лесно да бъде щастлив. Той има по-малко отговорност, по-малко стресове. Животът е по-равен. Бизнесмените имат живот, който прилича на синусоид.

Също така вярвам, че може  да бъдеш богат, даже милиардер, работейки като наемен работник За да бъдеш богат е достатъчно да разбираш законите за инвестиране и приумножаване на парите. Инвестирането не е бизнес. Разбира се, благодарение на бизнеса, можеш да станеш богат много по-бързо отнолкото благодарение на инвестирането. Но в бизнеса рисковете са много повече.

 

- Кое ти даде импулс за да оставиш работата и да отидеш «на никъде», както много наричат необятните простори на бизнеса? Кое те подбуди да създадеш свой бизнес?

- В работата се чувствах не напълно реализирана, чувствах, че мога повече. Повече от това имах мечта – «свобода». Аз разбирах, че на работата няма да мога да придобия свобода в своето разбиране. За това ми се наложи да отида «на никъде» в търсене на тази свобода. Но аз не просто отидох «на никъде», аз подготвих основа и си отидох от работа, когато дейносттта ми донасяше приход, равен на прихода от работата.

 

- Как повиши нивото си на щастие, самооценка, увереност в себе си, когато започна своята дейност?

- Нивото на щастие, в най-добрия случай, остана на същото ниво, може би даже спадна. В началото имаше много стрес, много не успявах. Имаше много проблеми. В стабилно състояние е по-лесно да бъдеш щастлив.

Щастието не зависи от количеството пари.

И в това се убедих. В работата получавах около  1000 долара на месец, мечтаех да изляза на доход от 10 000 долара на месец. Мислих, че тогава ще съм най-щастлива. Но нищо не се промени. Абсолютно нищо.  И тогава разбрах, че щастието не зависи от парите.

 

- Какво би посъветвала хората, които се съмняват в себе си и се страхуват да направят отговорна стъпка към напускането на нелюбимата работа? Какво би направила ти сега в тази ситуация впредвид опита си?

- Аз бих градила дейността си, бизнеса паралелно с работата. И когато го построя, бих се уволнила от работа. Бизнес в наше време може да се гради паралелно. Просто трябва да се дисциплинираш, за да стига времето и за работата и за бизнеса. Аз даже започнах да спя по-малко за да спечеля време.

В свое време аз много се страхувах да напусна работа. Имах много страхове.

Щастлива съм, че всичко стана така, както стана.

Преди не знаех, как да работя със страховете, за това страховете владяха над мен. Сега мога. Преди не знаех как бързо да формирам реалността си. Сега знам.

Това, което направих за 5 години в бизнеса си, можех да се постигна за 2-3 години, ако нямах страх.

 

- Какво значи да си истинския себе си? Какво дава това на човек? Трябва ли понякога да си слагаш «маска»?

- Да бъдеш себе си – значи да действаш така, както казва сърцето ти. Това значи да чувстваш това, което чувстваш, това значи да проявяваш тези емоции, които искаш да проявяваш. Това дава на човек най-ценното, което е в света – щастието, радостта, любовта.

Както излезе, в нашия свят не винаги хората могат да кажат какво мислят, да се чувстват така, както искат и да проявяват емоциите, които искат. То ест те се блокират.

Ако всеки  наемнен работник каже на шефа си какво мисли за него, то навярно 30-50% от хората биха били уволнени от работа. Или тези хора биха се уволнили сами, защото биха чувствали, че те не са на мястото си. Но тук се включва мозъка и казва: «На теб ти трябват пари за да изхраниш семейството си! Къде ще отидеш? Какво ще правиш без пари?» И човек остава да работи нелюбимата работа.

Много често в семействата мъжът не казва нещо на жена си, а жената на мъжа си, за да не обидят един друг. Те не говорят за емоциите и чувствата си. И се затварят.

Да си слагаш маска значи:

- да бъдеш друг човек или да копираш друг човек в нещо.

- да блокираш чувствата и емоциите си

Проблема на хората с маски е в това, че те блокират потоците енергия чрез себе си. Те нямат енергия за да променят живота си.

 

- Как би характеризирала днешния свят? Много ли са възможностите на хората, които искат да започнат свой бизнес или много ниши вече са заети?

- Сега възможностите са повече от когато и да е. И колкото повече се развива света, толкова повече възможности има. Всички ограничения са само в мозъка.

 

- На мен ми се струва, че в модерния свят има толкова информация, че традиционното образование вече става неактуално. Какво е твоето мнение?

- Традиционното образование не помага на човек да преуспява в живота. То не учи човек да бъде щастлив и радостен, то не учи как се градят отношения. То ест, честно казано, то изобщо не учи на нещо важно.

Традиционното образование е призвано да вгради в човека система. Много често именно там се слагат маски на децата,  които те носят цял живот.

Когато тръгнах на училище родителите ми внушиха убеждението: «Учи добре». И аз много се мъчих с това убеждение. Добре учих, но не бях щастлива.

Сега, връщайки се в миналото, аз бих си дала съвет: «Бъди щастлива! Радвай се! Получавай удоволствие!»