Как да избегнеш спадовете в живота

23/01/2017 13:24

 

Първото правило, което е важно да усвои всеки човек:

Животът се променя постепенно!

Опитът бързо да промениш всичко, довежда до това, че после всичко също толкова бързо отива надолу и човек се оказва в още по-лошо положение, отколкото е бил преди това. Защо?

Първо, защото в света има определени закони. И светът работи с определена скорост. И опитите да изпревариш тази скорост завършват плачевно.

Второ, нашия живот се управлява от подсъзнанието.

И то е достатъчно инертно. Новите убеждения и новите чувства се вграждат в него достатъчно бавно.

Мъдрият човек е търпелив. Той разбира «времето». Той не бърза, защото разбира, че законите на живота не могат да се изпреварят.

Немъдрите хора винаги бързат.. Те вечно не успяват. И мислят, че ако избързат ще успеят. Но, във Вселената всичко е обратното: колкото повече бързаш, толкова повече неуспяваш.

Та ето, обикновеният човек гледа живота си и разбира: «Вече съм на 35! Работата не ми харесва, жена ми/мъжа ми е чужд за мен човек – няма за какво да говорим, нямаме общи цели, приходът е малък, нямам време за спорт, за това коремчето започва да расте, свободно време имам малко».

Не му харесва това, което вижда и решава: «Това е, от днес кардинално променям живота си! Търся нова работа с приход 5-10 000 лв месечно, започвам да тичам всяка сутрин, развеждам се и всеки ден започвам да чета материали по личностно развитие». Как мислиш, с какво ще завършат всички тези «наполеонски планове»?

Правилно, с нищо. А ако сме по-точни, то с голямо разочарование. А всичко защото този човек прави голяма грешка – той се опитва да промени всичко и веднага. Човек 10 години живее в стабилен привичен ритъм, а изведнъж за месец се опитва кардинално да промени всичко.

Представяш ли си какво ще се случи, ако товарен влак, който пътува със скорост 100 км/час опита да обърне на 180 градуса на дистанция 100 метра – той просто ще излети от релсите и ще се разбие.

Първо трябва да намали скоростта, за да влезе в завоя. При това завоят ще е много бавен и плавен, за да може влакът да не се обърне. Представяш ли си какъв допълнителен път трябва да измине този влак за да направи този завой?

Подсъзнанието на човек е «товарен влак».

И колкото повече време живееш, с толкова по-голяма скорост пътува този товарен влак. (А някои даже се опитват да променят родителите си)

За това, дай си време!

Започни да променяш живота си постепенно. По малко. Закорени един навик, след това закорени друг. След това трети. След това задръж трите нови навика заедно. След това се заеми с четвърти, пети и шести. След това задръж всички навици заедно. Не гони скорост. Гони стабилност.

Законът на «инерцията» е много важен закон в живота. Разбери го, иначе ще паднеш и ще се разочароваш от живота.

Кой един най-важен навик искаш да внедриш сега?

Отдели за този навик 21 дни. Повече нищо не променяй в живота си. Ако ти искаш да промениш работата си, отдели време само за смяната на работата.

Не променяй още и натоварването в спорта и не се старай паралелно да подобриш отношенията в семейството.

Когато се справиш с този навик или задача се заеми със следващата. Да, изглежда, че това е много бавен подход към промените в живота. Но, повярвай, ти ще видиш и ще се удивиш на скоростта, с която ще се случват промените в живота. Толкова бързо живота си още не си променял.

Знаеш ли къде отиват месеците и годините в живота? За възстановяване след провал.

Човек изведнъж рязко започва да променя всичко. След месец-два започва спад – подсъзнанието връща стария живот. Човек губи контрол, всичко тръгна не така както той планира, настъпи разочарование.

И в състояние на разочарование човек изобщо не иска да променя нещо. И в това състояние човек може да живее години. Така жените след развод по 3-5 години могат да са сами. Аз помня, как след неуспешна първа любов, половин година не можех да гледам мъже. Ето в такава депресия бях. А половин година е много малък срок.

За това, за да няма спадове и разочарования, а после възстановяване от разочарованието, променяй всичко бавно. Бавните промени са много по-бързи и ефективни отколкото бързите промени.

Да, между другото ипотеките са класически пример за финансов спад.

Човек иска по-бързо да купи апартамент. Той го купува сега, но за това пък я изплаща след доста дълго време. И вместо да купи апартамент за налични 3 млн, в крайна сметка (и с % за банката) той го купува за 9 млн. Но за това пък го купува бързо.

Мъдрият човек, който просто би пестял пари, за това време би купил 3 апартамента, а обикновеният човек само изплаща ипотеката за един. Проблема е в това, че хората нямат дисциплина и търпение. А още нямат финансова мъдрост, за това изкараните пари се изливат....