Как да използваме страха

16/12/2017 18:15

 

Страхът като най-добра мотивация за постигане на целите

Искате ли да разберете как да бъдете сигурни, че ще изпълните планираната работа или ще постигнете целта?

Всички ние имаме цели и задачи, които задължително трябва да изпълним. Но колко често става така, че осъзнаваме важността и необходимостта на определена работа, но все пак не изпълняваме планираното. Ах, ако можеше да променим това!

Колко често не постигаме целите си, и за това животът ни не изглежда така, както бихме искали. Ние искаме да започнем собствен бизнес, но вече няколко години отлагаме това. Ние искаме да започнем да изкарваме повече и всеки път на нова година си поставяме цел да си вдигнем прихода поне 2 пъти, но нищо от това не се случва.

Какво да правим, как да увеличим вероятността за постигане на целите и плановете, къде да намерим мотивация за постигане на успех?

Начин има и той е описан по-долу!

Всеки от нас от време на време изпитва страх. Кой по-често, кой по-рядко, но всеки знае и може да си спомни как се е чувствал, когато се е страхувал от нещо, от болка например. Неприятно. Никой не обича да изпитва страх.

Главната задача на мозъка е да запази живота ни!

Втората най-главна задача на мозъка е да запази безопасността ни.

В живота ни страхът, основно, възниква, когато се опитваме да излезем от зоната ни на комфорт, да направим нещо, което е много несвойствено за нас, страхуваме се от болката. Мозъкът възприема тази ситуация като заплаха за безопасността ни и генерира хормони на стреса. За това методът наказание е толкова важен!

За запазването на живота и безопасността, избягването на болката отговаря рептилният мозък. Това е най-древният мозък, който е на около 100 млн. Години. За мечтите ни, целите, виждането отговаря визуалният мозък, който е само на 5 млн. Години. Представете си каква мощ и сила притежава рептилният мозък (ако можеше да го използваме някак за да постигаме целите си). За това страхът винаги превъзхожда по сила всяка позитивна емоция. И, повече от това, което е много важно,

Човек ще направи много повече за да избегне болка, отколкото за да получи наслада.

Запомнете това изречение.

От това следва, че най-добрата мотивация за постигане на целите  трябва да се базира върху страх и наказание.

Например, всеки от нас знае, че трябва да визуализира, да прави афирмации, за да бъде успешен и да осъществи мечтите си. Вие го знаете също, нали? Но правите ли го? Не!

Защо? Защото мотивацията ви се базира върху получаването на радост.

А ако промените мотивацията и я изградите върху страх и наказание, ще визуализирате и ще правите афирмации всеки ден без каквито и да било въпроси, по този начин, стъпка по стъпка постигайки поставените цели.

Ще кажа честно, на мен тежко ми се отдава визуализацията. Аз уча другите хора да визуализират, а самата аз от време на време не го правя. Постоянно я заменям с афирмации и други начини за самовнушение. Трябваше да предприема нещо по-решително. Разбирах, че визуализацията е най-силният начин за самовнушение и за това трябва да я правя всеки ден. Мотивацията върху радост, че ще съм успешна, ще постигна всички поставени цели, не работеше. Аз и без това знам, че даже без визуализации ще постигна целите си, просто това може да отнеме повече време (няколко години повече).

Въпросът, как в тази ситуация мога да се накарам да визуализирам всеки ден?

Да използвам страха и метода на наказанието!

Има много добро наказание, вече проверено и действително работи. След него всички ангажименти се изпълняват без каквито и да било въпроси и натиск. Всичко се случва лесно и непринудено. Наказанието звучи така: «Ако не изпълниш някаква задача, в 3 часа през нощта се събуждаш, обличаш се и отиваш на разходка за 20-30 минути». По време на тази разходка ти мислиш за това, как стана така, че не си изпълнил толкова важна за теб работа. Какво мислите за такова наказание?

След една такава разходка започнах да визуализирам всеки ден по 3-5 пъти на ден! Представете си, не можех да се накарам да визуализирам, постоянно забравях, а сега го правя 3-5 пъти на ден и се сещам за визуализациите постоянно!

Защо след нощната разходка всичко се върна по местата си?

В 3:00 през нощта е много неприятно да се събуждаш.

По време на разходките измръзнах.

Много исках да спя.

Денят след такава разходка не е от най-добрите, през целия ден ми се иска да спя, чувствам се разбита.

Налага се да будя други хора (което също е много неприятно), за да изпълня наказанието.

Разбирате ли защо всичко застана на местата си след това?

Мозъкът се изплаши! За него това бе най-истинска болка!

Той знае, че ако в рамките на деня не визуализира, отново ще му се наложи през нощта да е бодър. А това изобщо не му се иска! Виждате ли колко е лесно.

За това, когато сега възниква въпрос да визуализирам или не, отговорът е еднозначен «Ще визуализирам». И, най-важното, не се налага да се насилвам - всичко се случва от само себе си.

Защо ви разказвам това?

Следващият път, когато ви е нужно да изпълните нещо много важно, използвайте мотивация чрез страх, вместо чрез радост за постигане на поставените цели.

Вместо да казвате: «Ако го изпълня ще отпразнувам успеха на ресторант», по-добре си кажете: «Ако не го изпълня ще отида на разходка в 3:00». Така ще е и по-евтино и по-ефективно.

Разбира се, можете да измислите друго наказание, само съблюдавайте 2 фактора, които ще опиша по-долу.

За да може такава мотивация да работи, е нужно:

- наказанието да е много-много неприятно за вас (т.е. за да се страхувате от наказание)

- трябва да обещаете на важнен за вас човек, че ще изпълните това наказание (отново страх, човек се страхува, какво ще помислят за него другите хора, особено важен човек)

Ако имате проблем с това, че не изпълнявате плановете си, не постигате цели, използвайте метода на наказанието вместо поощрение.

Само моля, използвайте този метод само за себе си. Ако ръководите хора, не си струва да прилагате метода с наказането за тях. Ще започнат да ви ненавиждат. Хората ще изпълняват всичко, което казвате, защото ще се страхуват от наказание, но ще ви ненавиждат. За ефективно управление на хора, трябва да сте приятел с партньорите и подчинените си, а не да бъдете тиран за тях. С другите хора по-добре работи методът на поощрението, но това е друга тема.

Задача за изпълнение:

Вземете произволна своя цел, която трябва да се постигне (ако нямате цел, поставете си) или задача, която ви е важно да изпълните.

Измислете си наказание: какво ще стане ако не постигнете тази цел или не изпълните задачата (помнете, трябва да се страхувате от това наказание). Това е методът на наказанието.

Обещайте на друг човек, че ако не изпълните или не постигнете целта, ще изпълните това наказание.

Помолете друг човек (той трябва да е важен за вас), да ви попита следващия ден след като целта трябва да е постигната.

За тези, които се затрудняват с поставянето на цел или задача, ето задача от мен.

Визуализирайте какъв ще е животът ви след 5 години, всеки ден по 10 минути, поне веднъж на ден. За неизпълняване на тази задача, следващия ден ще започне три часа по-рано (т.е. събуждате се 3 часа по-рано от обикновено).

Да поемате отговорност или не, решавате вие, да бъдете честни със себе си или не, решавате вие, но помнете – на карта е вашият живот и даже животът  на вашите деца. Ако родителят не е успешен, шансът, детето да бъде успешно е значително намалява. Нали не искате детето ви да влезе в някаква лоша компания, а всичко заради това, че ще копира лошите навици на родителите си?