Как да планирате живота си за 10 години и повече напред

18/02/2018 11:19

 

В предходната статия говорихме за важността на процеса на планиране и обсъдихме най-лесните начини за планиране на деня, седмицата, използвайки различни инструменти за планиране. Но, съгласете се, планирането на деня, седмицата, месеца, няма никакъв смисъл, ако не виждате целта си по-далеч от периода на планиране. Идеален вариант би било да имате визия за живота си чак до смъртта. Под визия на целия си живот напълно подразбирам не познаването на начина на постигане, а само крайния резултат. За начина на постигане ще поговорим по-късно. Помнете, че не можете да планирате за по-продължителен период от визията ви. Ако виждате само днешния ден, както правят много хора, то процесът на планиране става безсмислен. За това се постарайте да помислите върху крайния смисъл на живота. Какво действително искате да постигнете? Веднага ще ви предупредя, че няма да скочите по-високо, ако не промените визията си, за това по-добре я формирайте голяма и огромна за да не питате в края на живота си «защо постигнах толкова малко». Бог ще ви отговори: «Ти искаше толкова малко». Не се притеснявайте, това е само първоначалната ви визия, по мяра на постигането на резултат, вие ще можете да я промените. Уверявам ви, че целите ви ще растат заедно с постигането им. За начало просто формирайте голяма визия. Правилото е просто: по-добре повече отколкото по-малко. Когато формирате крайната визия, пренесете се в този живот и се попитайте: «Доволен ли съм от това, което постигнах в живота си?» Ако отговорите да, оставете всичко така както е и преминете към следващия етап. Ако отговорите не, увеличете визията си.

Ще ви предложа пример за голяма визия:

- Да имате собствен остров

- Да имате колекция от коли (поне 20 броя)

- Да имате собствен самолет

- Да притежавате стотици хектари земя

- Да бъдете преуспяващ бизнесмен

- Пасивен приход 10 милиона евро годишно.

И т.н. в същия дух.

Не се притеснявайте, че не вярвате в това. Няма значение. Просто напишете на лист хартия във формат «Аз имам...», и ако достатъчно силно не вярвате в това, скрийте този лист, само не го изхвърляйте и не го палете, скрийте го. После ще се учудите как се случва всичко. Ако сте готови да повярвате, това е прекрасно, тогава препрочетете целите си поне веднъж на ден.

Ако ви е много сложно да формирате визия за целия си живот (а така и ще бъде, ако не сте го правили никога), оптимален вариант ще е да я формирате за 10 години напред. Пишете във формат «Аз имам...». Не анализирайте, възможно ли е това или не, вярвате или не, какво ще кажат другите, просто слушайте сърцето си, и ако то казва, искам да имам собствен остров след 20 години, запишете остров. След това ще можете да анализирате, само нямате право да задрасквате или намаляте целите си. Същността на това упражнение е в това, че сте дали на Вселената ясно да разбере какво искате. Намерението ви отива във Вселената и пристъпва към реализация. Не се страхувайте, ако тези цели не се реализират, все едно ще бъдете в по-добро положение, отколкото ако изобщо не си ги бяхте ги поставяли. Ако даже постигнете целите на 60%, това е по-добре, отколото 0%, нали? За това оставете на неудачниците да се страхуват от загуби. Знаете ли основната причина, защо неудачниците не си поставят цели? Те се страхуват, че няма да ги постигнат и мислят, че ако не постигнат целите си, ще се понижи самооценката им. Всъщност е обратното – самооценката неосъзнато ще се понижава, ако не си поставяте цели. Когато ги поставяте, даже да не ги постигнете, тя само ще се повишава.

Добре, обсъдихме първия и най-важен етап на планиране на живота. Имаме визия и поставени цели в живота за 10 години напред. Следващият етап е в това, да разбиете целите на междинни. Ще разгледаме това върху примера за цели с продължителност 10 години.

- Разбиваме целите на междинни – за 5 години, 3 години, 1 година, 6 месеца. Пристъпваме към планирането на целите за 5 години, отблъсквайки се от целите  за 10 години. Отново пишете, какво бихте искали да имате след 5 години. Оставете въпроса с вярата, гледайте само дали ще сте удовлетворени, когато постигате тази цел.

- След това, предвид целите  за 5 години, си поставете цели за 3 години. Забравете за вярата и пишете това, как бихте искали да изглежда живота ви след 3 години.

- След това, предвид целите за 3 години напред, поставете си цели за годината. Отхвърлете въпроса с вярата и пишете, какво бихте искали да имате след 1 година.

- Аналогично направете за периода от 6 месеца.

Само не мислете, че ще ги напишете, силно ще искате и Вселената сама ще ги реализира. Не, Не така. Вселената реализира тези цели за вас само когато действително имате намерение да ги получите. Тук само ще кажа, че реализацията зависи от готовността ви да получите това и решимостта да действате. Без действия Вселената няма да може да ви помогне. Целите, които действително искате да реализирате ще ви придадат постоянна решителност да действате. Само след това ще придобиете готовност да получите желаемото. Не се лъжете и не казвайте, че сте готови да получите всичко още сега. Нали това не е истина. Вие не сте готови да управлявате активи за десетки хиляди евро. Вие не сте готови да се разпореждате с милиони. Откъде знам? Защото ги нямате. Статистиката сочи, че хората, които печелят милиони  от лотарията в много кратък срок губят цялото състояние и даже влизат в огромни дългове. За това хайде първо да се научим да мислим като успешни хора, и след това ще сме готови да получим това, което имат те. Помните ли - казах да пишете това, което искате, а не това, в което вярвате? Важна е вашата вътрешна мотивация. Какво от това, че ще вярвате в малка цел, ако сте равнодушни към постигането й? Няма да имате решимост да действате. Ще сте готови да работите само заради нещо по-голямо, даже значително.

 Прочитайки тази глава, моля, запишете виждането си и определете цели. Ако не го направите, просто сте изгубили времето си, прочитайки тази статия. Няма значение, ако сте сгрешили в нещо, съставяйки целите си. Най-голямата грешка, която можете да направите в живота си е да го оставите на волята на случая.