Как да преодолеем страха, 6 ефективни метода

21/10/2017 15:34

 

Страхът е естествена реакция, обусловена от заобикалящата среда. Ние се раждаме, практически лишени от страх. Единственият страх, свойствен на бебетата е страхът да паднат от високо и страхът от високи звуци. Всички останали страхове възникват по-късно като реакция на едни или други събития. И коренът на всички тях е убеждението в това, че не сме способни да се справим с живота.

Но за всеки човек е много важно да умее да се пребори със страха, защото иначе няма да може да постигне в живота си каквато и да е, да не говорим за постигане на успех или осъществяване на мечти. По-долу ще опиша пет много действени метода, прилагайки които човек ще може да преодолее всякакъв страх.

Как да преборим страха

Начин 1. Just do it (Просто го направете)

Създайте си навик да действате въпреки страха. Разберете, че страхът е нормална реакция, която възниква в отговор на опит да предприемете несвойствени за вас действия. Страхът също може да възниква от опит да действате срещу убежденията си. Разберете, у всеки човек за продължителен период се формира определено виждане за света, и, когато се опитва да го промени, той винаги се опитва да прескочи страха - трябва да победи страха. В зависимост от силата на определено убеждение, страхът може да бъде силен или слаб.

Ние не се раждаме успешни. И обикновено ни възпитават далеч не такива, каквито трябва да са успешните хора, за това, ако искаме все пак да постигнем целите и мечтите си, трябва да се научим да преодоляваме страха. Научете се да действате, въпреки страха. Кажете си: «Да, страх ме е, много ме е страх, но въпреки това, ще го направя». Докато изчаквате, страхът тържествува и става все по-силен. Колкото повече чакате, толкова повече той запълва мозъка ви, но когато започнете да действате, страхът веднага изчезва. Той расте пред вас, като бетонова стена, но когато направите стъпка напред излиза, че тази стена е илюзия, и всъщност не съществува. Смирете се със страха си, приемете го и просто направете крачка насреща. В никакъв случай не се борете с него. Признайте: «Да, страх ме е». В признанието няма нищо лошо, нали вие сте само човек и имате право да се страхувате. Обаче когато признаете, страхът ще тържествува победата и ще започне да отслабва. И именно тогава ще започнете да действате.

Как да преодолеем страха

Начин 2: Оценете най-лошия вариант

Може да пробвате да преодолеете страха по чисто логически път. Когато възниква страх, помислете за най-лошия вариант за развитие на събитията в случай, че все пак се решите да действате, въпреки страха си.

Още ли ви е страх? Обикновено след оценката на най-лошия вариант за развитие на събитията страхът изчезва. Даже най-лошият вариант не е толкова страшен, като неизвестността и самият страх. Когато страхът придобива конкретно лице, той престава да представлява заплаха. Най-силното оръжие на страха е неизвестността. Той изглежда толкова голям и огромен, че сякаш няма да преживеем това, което ще се случи в резултат.

Ако и след оценката на най-лошия вариант продължава да ви е страх, може би, всъщност най-лошият вариант не е толкова лош. В този случай помислете дали не сте преувеличили вероятността за възникване на ситуацията, която произтича в резултат от действията «въпреки страха». Ако оценката е достатъчно реална и страхът не минава, тогава трябва да мислите, действително ли си струва да го правите. Нали страхът не възниква просто така. Страхът е защитна реакция. Може би си струва да се откажете от действията.

Просто оценете, доколко страхът ви е обоснован. Ако той е действително основателен, вслушайте се в него, нали той е вашият защитен механизъм, който може да ви предпази от неприятности. Ако той е неоснователен и най-лошият вариант не изглежда толкова страшен - напред, действайте.

Как да преборим страха

Начин 3: Вземане на решения

Да, точно решенията ви карат да се стегнете и все пак да направите това, от което се страхувате. Когато сериозно се настроите, че ще го направите, страхът си отива. Страхът съществува само там, където има празнина и неувереност. Страхът и съмненията вървят ръка за ръка. Ако унищожите съмненията, не остава място за страх. Ето тук идва на помощ решението. Когато вземате решение да направите нещо, съмненията изчезват. Това е, решението е взето, път назад няма. Защо страхът е толкова силен? Той предизвиква появата на неприятни картини в ума за това, което не искаме, и ситуации, в които се чувстваме некомфортно. Когато възниква страх, човек започва да превърта в ума картини за неуспех и провал. Тези мисли веднага въздействат върху емоциите по негативен начин, а нали точно емоциите управлеват живота ни. При недостатъчно позитивни емоции, ние губим решителност да действаме, и в период на бездействие ние закрепяме в себе си собствената си несъстоятелност. Точно от вашата решителност зависи дали ще преодолеете страха или не. Страхът концентрира разума върху негативните обстоятелства, решението ни концентрира върху позитивните. Когато вземате решение, вие се концентирате върху това, колко хубаво ще е, когато преодолеете страха, какво ще получите в резултат, как ще се промени животът ви към по-добро. Това създава позитивна настройка и най-важното, разумът се изпълва с хубави картини, за страх и съмнения не оства място. Но помнете, даже само една негативна мисъл да влезе в главата (особено мисъл, свързана със страха), и веднага се появяват стотици такива мисли.

Просто пробвайте този метод. Кажете си: «Въпреки, че ме е страх, взимам решение да изпълня това и това».

Как да победим страха

Начин 4: Подготовка

И така, вие знаете от какво се страхувате. Това вече е голям плюс. Значи, може да се подготвите за това да преодолеете този страх. Подготовката се състои от два етапа:

Анализ. На етап анализ внимателно анализирайте страха си. Отговорете си на въпросите:

От какво се страхувам?

Защо се страхувам?

Струва ли си да се страхувам от това?

Има ли този страх рационална основа?

От какво се страхувам повече: да изпълня това действие или от това, че няма да постигна целта си?

Задайте си и други въпроси, които смятате за нужни. Анализирайте страха си колкото може по-внимателно. Анализът е само първата част от процеса. Страхът е емоция, анализът се случва на логично ниво. Емоциите винаги са по-силни от логиката. Можете много внимателно да анализирате и да разберете, че страхът е безсмислен, и въпреки това да продължавате да се страхувате.

Представа. Стигаме до втори етап – представата. Сега ще се борим срещу страха не логически, а емоционално. Представата е като визуализацията. Вие знаете, от какво се страхувате, сядате спокойно и превъртате в ума си картини, как правите това, от което се страхувате. Разумът не различава представяните събития от реалните. След като във въображдението си преодолеете страха много пъти, ще ви е значително по-лесно да се справите с тази ситуация в действителността, нали на подсъзнателно ниво вече се е закрепил моделът за събития, когато изпълнявате това действие. Методът самовнушение е много силен. Каквото и да се случи, вие винаги можете да го приложите и ще постигнете успех. Може да използвате и други начини за самовнушение, но те са по-малко ефективни срещу страха. Най-добрият е визуализацията. Вие ще забележите, че даже след еднократна петминутна визуализация, ще бъде значително по-лесно да се справите със страха.

И, на края, искам да ви предупредя. В статията говоря, че се борите със страха, но всъщност никога не се борете с него. Когато се борите срещу него, той става по-силен и още повече захваща разума ви. Когато той се появява, признайте го. Ако си кажете «действително се страхувам», това няма да означава, че сте слабак. Всички изпитват страх, и само хората на успеха са се научили да действат, въпреки него. Когато признаете, че се страхувате, можете да превключите мислите на нещо друго и да се разсеете. Когато се борите срещу страха, вие му отдавате енергия, и той става още по-силен. Вие го разрушавате само тогава, когато го игнорирате.

Как да преодолеем страха

Начин 5: Тренировка на смелостта

Нашата цел е да се научим да преодоляваме страха, за да не стои на пътя ни, когато искаме да вземем решение или да се осмелим да направим нещо. Ние ще се постараем да постигнем отсъствие на интелектуален страх. Това ще ни даде възможност да мислим ясно, когато се стигне до вземане на решение.

Първото, което трябва да разберем е това, че проблема е самият страх, а не обектът на страха. Ако се страхуваме от отказ, то няма смисъл да се борим срещу страха, опитвайки се да намалим количеството откази. Хората толкова силно се страхуват от страха, че намаляват до нулата всички ситуации, когато той може да възникне. Те не предприемат изобщо никакви действия. А това е пряк към към нещастието.

И така, като начало трябва да идентифицираме страха.

След това трябва да започнем да тренираме смелостта.

Представете си, че тренировката на смелостта е същото като тренировка във фитнеса. Първо взимате по-малко тежести, толкова, колкото можете да вдигнете. Когато вдигате тези тежести лесно, минавате към по-тежко и се опитвате да го вдигнете. Аналогично е със страха. Първо трениратесрещу малък страх, след това минавате към по-силен. Например, да взема страха от говорене пред публика. Ако се страхувате да говорите пред аудитория пред 1000 души. За начало съберете приятелите си и говорете пред тях. Говоренето пред 10 човека не е толкова страшно. След това съберете 30 човека и говорете пред тях. Ако на този етап възникват проблеми, вие се страхувате, забравяте, какво трябва да кажете, тренирайте с такава аудитория докато свикнете и започнете да се чувствате комфортно. След това преминете към публика от 50 човека. След това 100, 200, 500 и 1000.

Хайде да разгледаме и други варианти. Например, страхувате се да изглеждате глупаво. За да престанете да се страхувате, трябва да го правите, и страхът ще мине. Практикувайте. Нарочно в различни ситуации се правете на глупак и се посмейте на себе си.

Ако сте срамежлив и необщителен човек, практикувайте да говорите с хора. Започнете да се усмихвате на хората на улицата. Ще видите, че те ще започнат да ви се усмихват в отговор. Разбира се, ще има и такива, които ще мислят, че им се смеете, щом ги гледате и се усмихвате. Но всичко е наред. След това започнете да се здрависвате с минувачите. Просто кажете «Добър ден». Те ще мислят, че сте познат, но не могат да се сетят кой. После се опитайте да започнете разговор. Когато стоите на опашка кажете нещо, започнете разговор на някаква неутрална тема, например фразата «Ненавиждам да стоя на опашки» вече ще провокира човек да отговори «Да, аз също, но се налага да чакам и няма какво да се прави». И подобно. Започнете с някакви неутрални теми за разговор, например, за времето.

Същността е в това първо да свикнете да преодолявате малки страхове, а след това да се заемете с големите.

На кратко процеса може да се изложи така:

- Идентифицирайте най-главния си страх

- Разбийте го минимално на 5 дребни страха

- Започнете да тренирате да преодолявате най-малкия (лесния) страх

- Ако изпитвате страх даже от него, разбийте го още на няколко.

- Стъпка по стъпка преодолявайте страховете си.

- Тренирайте постоянно.

С този метод ще се научите да преодолявате страха си. Ако продължително време не тренирате, скоро отново ще ви се наложи да започнете от дребните страхове. Като във фитнеса, ако дълго време не сте тренирали, мускулите са отвикнали от тежестите и трябва отново да започнете от лесното. Страхът ще продължава да живее във вас и когато престанете с тренировките, той ще вземе своето, и следващият път ще се наложи да започвате отначало.

Други методи за преодоляване на страха

Повишаване на собствената самооценка. Има такава закономерност – колкото по-добро мнение имате за себе си, толкова по-малък страх изпитвате. Самооценката ви ще ви пази от страха. При това няма значение, адекватна ли е самооценкат. За това хората със завишена неправилна самооценка често са способни да направят повече, отколкото хората с адекватна самооценка.

Вярата в Бог (висшият разум, свърсъзнание). Когато вярвате в някаква висша същност, вярвате, че тя/той ще се погрижи за вас, и ви е страх по-малко. Тъмнината на страха сякаш се разсейва в светлината на тази висша сила.

Любовта. Мъжът е способен да победи много силен страх заради жената, която обича. Същото се отнася за майките, които правят всичко възможно и невъзможно за да възпитат децата си.

Искам да отбележа, че всяка положителна емоция способства преодоляването на страха, а всяка негативна – пречи.