Как да преживеем сърдечен пристъп, ако сме сами

Често става така, че сърдечният пристъп се случва с хората, когато са напълно сами, и няма кой да им помогне. Ако изведнъж почувствате, че сърцето ви започва да бие "неправилно" и сте близки до припадък, имате само около 10 секунди, преди да изгубите съзнание.

 

Между другото, всички жертви на сърдечен пристъп биха могли да си помогнат сами. За това е нужно да започнете да кашляте - много пъти и с голяма сила. Всеки път, преди да се закашляте, направете дълбоко вдишване, кашлянето трябва да е дълбоко и продължително.

 

Вдишването и кашлянето трябва да се повтарят всеки 2 секунди без прекъсване и почивка, докато дойде помощ, или докато сърцето отново започне да бие в нормален ритъм.
Дълбокото вдишване позволява на кислорода да проникне в белия дроб, а движението при кашляне "свива" сърцето и кара кръвта да циркулира. Това налягане върху сърцете също му помага да достигне до нормалния си ритъм. По този начин, жертвите на сърдечни пристъпи получават допълнително време за  да дочакат помощ или да стигнат до болница.

 

Разкажете за това на колкото може повече хора. Това може да спаси живота им!

Кардиолозите казват, че ако всеки от нас сподели тази информация поне с 10 човека за да бъде спасен минимум един живот.