Как да се научим да четем бързо?

Скоростното четене и запомняне са важни навици за човек през 21 век. Обемът на информация наоколо днес е толкова голям, че трябва много оперативно да отделяте полезните текстове от спама. В противен случай за преработване на ненужната информация може да отиде цял живот. Рекламите, свежата художествена литература, статиите в интернет-сайтовете - за изучаването на тези материали с цел да разберете, полезни ли са те за вас - за това могат да отидат не повече от 20-30 секунди, ако владеете метода на скоростното четене.

 

Някои техники за бързо четене

Предлагаме да се запознаете с една от техниките за бързо четене.

Стъпка 1. Развитие на периферното зрение. За да прочете ред в книга с обичаен формат, човек трябва да направи около 15 движения с очите. Обаче по-голямата част от текста човек може да вижда без да прави излишни движения с очите. От това се увеличава скоростта на четене.

За да развиете периферно зрение, трябва да вземете книга, да отбележите произволен ред с човка на полето. За да съкратите количеството движения на очите от 15 до 4, направете 4 маркировки над реда. След това, четейки реда се опитайте да "скачате" с поглед само по тези маркировки, прочитайки само върха на буквите. При това не е нужно непосредствено да гледате реда. Ако търсите начин как бързо да се научите да четете, това упражнение трябва да проработите добре в продължение на месец с ежедневна тренировка.

 

Стъпка 2. Контрол над полезрението. При четене можете да видите повече от една дума. Ако окото вижда реда като цяло, то човек ще може по-бързо да фиксира смисъла на текста. Може да се научите да контролирате полезрението на няколко етапа.

  • Трябва да вземете ярък предмет и да фиксирате поглед в центъра му. След това да премеместите поглед от един ъгъл към противоложния. При това не откъсвайте погледа от  набелязаната точка. То ест вие се опитвате да видите обекта, гледайки само една негова част.
  •  Изберете дълга дума в книгата. В средата й направете маркировка. Гледайки я се потарайте да видите цялата дума.
  • Постарайте се да разгледате, какво се случва около вас, без да откъсвате поглед от една точка.

Стъпка 3. Техника за четене по диагонал. Пробвайте да видите написания текст накриво и да уловите смисъла на написаното.При добре развито периферно зрение по този начин може да се чете постоянно. Техниката за четене по диагонал, разбира се не подхожда за запознаване с произведения от художествената литература, обаче да оцените ценността на всяко писмо, което ежедневно получавате в голямо количество по електронната поща, ще можете за 10-20 секунди.

 

Стъпка 4. Техника за вертикално четене. Представлява начин за бързо четене, при което човек преглежда текста от средата на страницата до долу. Това е най-бързият начин за четене и можете да го овладеете само в съвършенство обработвайки всички горепосочени техники.

 

За това, как да се научите бързо да четете са написани много учебници. Обаче само практиката ще ви помогне да се научите да четете по нов начин. Колко време ще мине за освояване на техниката за бързо четене е строго индивидуален въпрос. Децата усвояват тази техника значително по-бързо от  възрастните хора.