Как да управляваме опита си

21/05/2017 18:13

 

А днес ще поговорим за това, как да управляваме собствения си опит.

Управляване на опита от миналото.  Защо смятам това умение за толкова важно? Опитът ви са вашите минали чувства и усещания. И от време на време вие се връщате към миналото си, използвате го. Ако миналият ви опит до голяма степен се състои от неуспехи и неприятни усещания, това много влияе върху вашите настоящи чувства. А те създават вашето бъдеще.

Хайде първо да разберем как умът ни пази целия опит.

Мисля, че отдавна всички знаят, че всяка информация възприемаме под вид на картинки (образи). Най-лесно ни е да възприемаме визуалната информация, защото не трябва да я декорираме в образи, тя вече се намира в нужния формат. Цялата останала информация трябва да превеждаме в образи. Когато сме декорирали образ, ние започваме да възприемаме тази информация.

От това следва много важен извод: човек пази всички свои спомени и целия си житейски опит в картинки. Това много прилича на лента с кадри. Подсъзнанието съдържа информация за всеки кадър от тази лента, а съзнанието има достъп само до важните кадри. Останалите кадри  казваме, че сме забравили или не помним.

Даже това, което помним, е напълно достатъчно, че да имате ясна представа за живота си.

И така, ние всички искаме животът ни да бъде по-добър, независимо от това, което имаме сега. Нали? Но не винаги опитът ни е толкова добър и приятен, колкото ни се иска. И често той ни доставя много разочарования, което ни пречи да се придвижваме напред.

Ще ви покажа с пример: ако ви уволнят няколко пъти от работа ще имате негативен опит, който значително ще повлияе върху самооценката ви и при това не към по-добро. На следващото интервю вие няма да бъдете толкова уверен в себе си. Това ще окаже влияние върху новата ви заплата, и, като следствие на нивото на живота ви.

И, със сигурност, всички в живота си може да си спомни много такива моменти, когато опитът е играл срещу нас. Какво да правим в този случай?

На помощ ни идва управлението на опита от миналото. Вие помните, че опитът ни е лента. А знаете ли, че имате възможност да редактирате тази лента?

Вие можете: да премахнете ненужните кадри, да ги изтриете, да промените качеството, да ги преместите напред или назад, да ги дорисувате, да ги увеличите или намалите и т.н.

Това ви дава значителен контрол върху собствения ви живот. За това ви е нужно просто малко да поработите върху тези кадри. Аз ще дам общ принцип, как да го направите.

Местене във времето

Помислете за скорошния си опит (преди седмица, месец)... Обърнете внимание на картинката, която възниква в главата ви и се намира пред очите ви. Ще забележите, че тя е ярка, ясна, голяма.

Сега помислете за опита си преди 2-5 години... Картинката, която възниква в ума ви вече е малка по размер, цветовете са избледняли и са придобили сив оттенък, тя вече не е толкова ясна.

От тук следва изводът: за да преместите скорошния опит далеч в миналото, трябва да намалите картинката по размер, сякаш да я пренесете в главата си на заден план, да й придадете сив оттенък и да я направите малко по-размита.

И ето вашият скорошен опит по този начин ще се превърне в опит с годишна давност.

И обратното, за да може опит с годишна давност да направите скорошен опит, просто направете картинката максимално ясна, пренесете я на преден план, направете я ярка, премахнете сивия оттенък – и това вече ще се възприема като случило се съвсем наскоро.

Изтриване на опита

Ако имате някакъв неприятен момент, от който бихте искали да се отървете, действията ви са:

Спомнете си тази картинка. Нека тя се появи пред очите ви.

Направете я неясна, премахнете цветовете, придайте сив оттенък.

Намалета я на размер. Преместете я в ума толкова далеко, колкото можете, за да стане тази картина съвсем дребна.

После смачкайте тази картинка.

Изпратете я на слънцето, където ще изгори. Вие трябва ясно да виждате, как тя се превръща в пепел.

Разбира се, това упражнение не осигурява абсолютно изтриване, но, ако не възпроизвеждате този опит, той скоро ще изчезне напълно.

Ако искате да постигнете по-добър ефект от процеса на изтриване, препоръчвам на мястото на изтрития образ да поставите друг, положителен образ. И след това много пъти да възпроизвеждате новия опит.

Правим опита по-малко ярък

Ако не искате да изтривате определен опит, а просто да го направите не толкова ярък:

Спомнете си тази картинка. Нека тя се появи пред очите ви.

Направете я мътна, премахнете цветовете, придайте сив оттенък.

Ако искате да отдалечите този опит във времето, направете следното:

Намалете картинката по размер. Изпратете я в ума си толкова далече, колкото можете за да стане съвсем малка.

За да усилите този ефект, трябва няколко пъти да прегледате получената нова картинка във въображението си. Колкото по-голямо количество пъти го направите, толкова по-силно ще  закрепне новия опит.

Засилваме определен опит:

Спомняме си картинката, преместваме я в центъра на съзнанието, правим я максимално голяма, увеличаваме ясността, премахваме «шума», увеличаваме яркостта.

За да усилите ефекта, трябва няколко пъти да прегледате новата картинка във въображението. Колкото по-голямо количество пъти го направите, толкова повече ще закрепне новият опит.

За да промените определен опит, просто взимате и променяте картинката. Нещо променяте, нещо дорисувате.

Искам да отбележа, че управляването на опита от миналото изисква практика.

Но настоятелно ви препоръчвам да направите тези упражнения. Вече след първия път ще видите, че те работят. А след няколко дни тренировки ще постигнете значителни успехи.