Как да вземаме правилни решения? Силни и слаби решения

20/01/2018 15:34

 

Силата на решенията зависи от емоциите, които съпровождат  определена мисъл. Колкото по-силни са емоциите, толкова по-силно ще е решението. Решението ще ви даде начален тласък напред, но целият път ще ви съпровожда вярата. За да разбирате кои решения са силни, ще ви дам пример за силно решение. Те звучат приблизително по следния начин: «Въпреки това, че не знам как, незвисимо от това, какво ми предстои да измина, аз ще постигна успех и ще преодолея всички проблеми. Слабото решение звучи така: «ще пробвам да постигна успех, но не знам дали ще успея». Гарантирам, че човек, взел такова решение ще отстъпи при първия сериозен проблем. Виждате разликата между силното и слабото решение. Първият е готов да преодолее всичко заради успеха, а втория само пробва. Как мислите, ако първият не промени решението си, ще може ли нещо да го спре? Съмнявам се. Но само вие решавате какво решение да вземете.

Силното решение никога не може да бъде условно, т.е. да зависи от каквито и да е външни фактори. Реализацията на мечтите ви е само ваша отговорност. Не можете да си казвате: ще постигна успех, ако не ми пречи жена ми, или ако ми помогнат приятелите. Такива решения са безполезни. Решението определя съдбата.

Погрешни решения

Бъдете решителни, даже ако това довежда до грешка. Не се страхувайте да вземете решение, даже ако то е неправилно. Всяко решение ще ви накара да действате. Ако решението не е вярно, ще го почувствате след известно време и ще можете да го промените. Познавайки неправилното решение, ще можете да вземете правилно. Грешките са стъпала към успеха. Успехът се гради върху грешки. В никакъв случай не си струва да избягвате грешките.

Как и кога да вземате решение

Всички решения, които се отнасят изключително до вашия живот трябва да вземате самостоятелно.

Нали това е вашият живот, и вие сте отговорни за него. Разбира се, вие можете да възложите тази отговорност на съседа и да го помолите за съвет. Той с радост ще  ви даде съвет, но, въпреки това, само вие отговаряте за резултата. Мненията са най-евтината стока. Всеки ще ви даде цял набор от свои мнения по един или друг въпрос. Навярно познавате хора, които само дават съвети, а ако погледнеш живота им мислиш, защо не прилагат тези съвети за себе си. А отговорът е в това, че тези съвети не работят. Животът им е доказателство за това. Струва си да се съветвате с хора, които взиамат участие и които са заинтересовани от резултата. Близки, приятели, роднини, без да желаят това могат да ви причинят вреда със своите, по тяхно мнение, добри съвети.

Сериозни решения не си струва да вземате по време на силен ентусиазъм.

Това няма да ви даде възможност здравомислено да оцените негативните моменти. При силен ентусиазъм всичко ще изглежда в розови цветове. Също така не си струва да вземате решение в подтиснато състояние, тъй като няма да можете да оцените всички положителни моменти. Изчакайте докато емоциите преминат. После оценете положителните страни, след това негативните моменти. Ако сте готови да преодолеете трудностите и окончателния резултат действително си струва – напред. И нека хората казват каквото искат.

Струва си да вземате решения в спокойна обстановка

За да не ви разсейват странични звуци, за да не ви тревожат децата, съпруга/та. Важно е да създадете условия, за да може умът напълно да се концентрира върху вземането на решение. За никаква друга работа не може да става дума. Нали от решенията зависи животът ви, и ще  е обидно да пропуснете  някой недостатък или обратното, положителен момент, поради разсеяност.

Когато вземате решение, Вселената замисля, как най-добре това ще се случи.

Връзка между решението и навика

Всичко започва от решението и се превръща в навик. Веригата от събития може да се представи по следния начин: мисля-вземам решение-съзнавам навик-следвам навика.За навиците ще поговорим по-късно. Всички промени са започвали от решението. Успехът е решение.

Може да имате огромни желания, но ако няма решение – ще успеете да построите само въздушни замъци. Разликата между фантазията и мечтата е решението. Всичко в този живот е решение. Даже неуспехът е решение. Хората мислят, че търпят неуспех защото нямат способности, или защото малко са работили. Но всъщност просто нямат мечта. Те не са взели решение да постигнат нещо.

Мечтата започва да се осъществява в момента, когато вземате решение. 50% от успеха е да започнете. И това е благоприятно начало започва от решението. В този момент тя престава да бъде фантазия. Тя става нещо съвсем различно. Възниква момент, когато тя може да стане реалност. Ето защо казвам, че успехът е решение, и че всичко зависи от това, какви решения взимате. Всеки навик, всеки модел на поведение започват от решението.