Как работи интуицията

04/12/2016 17:51

Какво е интуиция? Как работи интуицията?

Преди да започнем да говорим за интуицията е много важно да проверим мотивацията. Защото няма смисъл да започваш нещо и да го оставяш след няколко дни. Да се научиш да чуваш интуицията си е сериозен въпрос и изисква значителни вложения на енергия, сили.  И веднага възниква въпрос към теб. Не искам да губиш времето си, да започваш и да оставяш. Искам да подходиш осъзнато към въпроса за развитието на интуицията.

Преди да минем нататък, отговори, моля те на въпроса. Защо ти е да чуваш интуицията си?

  1. __________
  2. __________
  3. __________

Посочи максимално количество причини. Колкото по-весоми са тези причини, толкова повече шансове имаш да преуспееш. Нали, съгласи се, човек за всичко намира ресурси (време, пари, енергия, сили), ако мотивацията е висока. Ако мотивацията е слаба или отсъства,  възниква подсъзнателно съпротивление към действията и се налага да се насилваш. Ако ти се налага да се насилваш, знай, че това е началото на края. Няма дълго да се задържиш в дисциплината. Рано или късно ще изхвърчиш. Подсъзнанието е по-силно от съзнанието. А друго е да създадеш в себе си вътрешна мотивация, за какво ти е да правиш нещо.

Сега, ако още не си го направил, седни и помисли защо ти е да чуваш интуицията си?

А сега аз ще ти подскажа, как да развиеш и чуваш интуицията си.

Как работи интуицията?

Правило 1. Интуицията никога не обяснява, защо трябва да се прави така или иначе.

Логиката винаги обяснява, защо трябва да се прави така или иначе. Логиката оперира с факти, опит, тя винаги се опира върху нещо и винаги доказва.

Това следва да се прави така, защото...

Интуицията – това е способността да се чувстват отговорите от пространството. Интуицията просто знае, защото тя е взела тази информация от пространството. Тя не знае отговора на въпроса, защо. Тя просто знае. Тя няма доказателства, обяснения. Тя няма нищо, освен просто отговора.

Ето за това тя много често губи срещу логиката. Логиката превъзхожда, защото тя обосновава действията.

Правило 2: Колкото повече доверяваш и разчиташ на интуицията, толкова по-добре тя работи.

Когато ти приемаш решение да се довериш на интуицията, ти започваш да се фокусираш върху получаването на интуитивни отговори. Където е вниманието – там е енергията. И, разбира се, отговорите идват. Интуицията е твоят верен работник. Колкото повече задачи й възлагаш и колкото повече й вярваш, толкова по-добре тя ще работи за теб.

Тук и сега вземи решение да слушаш само интуицията си.

Неудачниците казват: ще пробвам. Те винаги и за всичко имат вариант за отстъпление: да чуят логиката. И, разбира се, с това те проявяват недоверие. Интуицията казва: «защо да се старая, ако той все едно ще чуе логиката».

Довери се на интуицията си на 100% и тя ще бъде твой съюзник завинаги.

Правило 3. Прави медитации

Медитацията ти помага да успокоиш мозъка си.

Аз имам такава асоциация: хиляди мисли «със скоростта на светлината» се носят из главата ти. И  всяка иска да чуеш точно нея. Те са като малки кученца, които лаят високо, напразно, само за да почувстват значимостта си. И ето благодарение на такива скорости и такова количество мисли възниква шум в главата. Заради този шум ти не можеш да чуеш истинските мисли. Ти не мжоеш да чуеш интуицията. Заглушава я шумът от непослушните мисли.

Медитацията успокоява мислите. Медитацията отстранява излишните и чужди мисли. Количесетвото мисли в главата значително намаляват, и скоростите им също угасват. Когато настъпва ред в главата, имаш повече шансове да чуеш интуицията си.

От тук възниква следващото правило.

Правило 4. Колкото си по-спокоен, толкова по-добре чуваш интуицията си.

Когато искаш да разбереш отговора на въпроса си, ти е нужно на първо място да се успокоиш. Да влезеш в състояние на хармония. Много е лесно да се направи с помощта на дълбоки вдишвания и издишвания. Направи това многократно. Още сега пробвай да го направиш и ще видиш резултата. (А сега пробвай да дишаш бързо. Забелязваш ли, как се увеличава скоростта на мисълта при ускорено дишане?)

Никога не вземай решение в състояние на възбуда и въодушевление.

Също никога не вземай решения в състояние на злоба и агресия.

Най-добре е да вземаш решения в състояние на умиротворение и спокойствие.

Правило 5. Интуицията говори с чувства, образи, а не с думи

Не чакай, че интуицията ще ти даде отговор с думи, нещо като «прави така и така».

Отговори от интуицията идват под вид на чувства или като образи.

Например, когато се питаш, струва ли си да постъпя така,и възникне чувство на радост, увереност, значи интуицията казва «да». Ако обаче чувстваш, че нещо «не е наред», «не е ясно», «всичко е някак странно», чувство на злоба, агресия, значи интуицията казва «не». Двойствено чувство – отговорът е «не».

Често отговорите идват под вид на образи-асоциации. Не винаги самият човек може да разбере какво означават тези асоциации. Отново обърни внимание на чувствата си. Какво предизвикват тези асоциации? Какви чувства?

Попитай интуицията си няколко пъти. Нека тя ти даде няколко асоциации.

Правило 6. Бъди насаме със себе си

Когато си един на един със себе си, тогава се усещаш. Другите хора, особено тези, на които вярваш, много силно влияят на теб и  способността ти да вземаш решения. Често те ти внушават решенията си, а ти приемаш тези решения за свои. Жените, особено любимите жени, много лесно внушават на мъжа своите желания и решения. А защото мъжете изпитват слабост към жените, те не са в състояние да противостоят.

Идеалният вариант е, когато изобщо излезеш от пространството на другите хора. Вземайки решение в офиса ти влияе атмосферата на офиса. Освен това другите хора в сградата, които са заинтересовани от определено решение на мислено ниво също ти влияят.

Най-добре е да се осамотиш в парка, в гората, сред природата, ресторанта, на някакво място, където отсъстват заинтересовани хора. Сега ти знаеш какво е интуицията и как работи тя.

Доверявай се на интуицията и тя ще стане твой съюзник.