Какво не е успех

01/05/2017 08:22

 

В тази статия ние с вас ще разберем, какво не е успех за да избегнем капаните на лъжливите цели.

Много важна забележка:

Когато казвам, че това не може да бъде успех, разбирам, че тези неща не могат да бъдат в живота първична цел, върху която се концентрирате.

В никакъв случай не твърдя, че парите, материалната осигуреност, славата, известността са нещо лошо. Да бъдеш финансово независим, известен, да живееш в луксозни условия е прекрасно. Аз самата се стремя към това, но въпреки това нищо от горепосоченото не си поставям за главна цел.

И много ви моля, не определяйте тези неща за себе си като главни в живота! Те са само следствие.

Например: човек си е поставил за главна цел в живота да изкара милиард лева. Това е лоша цел! Защото парите не са успех. Те са следствие от успеха.

Със сигурност ще ме разберете правилно.

- Парите не са успех. Това е, може би, най-голямата заблуда на хората. Парите са следствие от успеха, но парите не са мерило за успех. Ние живеем в материалния свят, и всичко възприемаме с очите си, но с очите не винаги сме способни да виждаме истината. Да, хората, които постигат голям успех в живота са богати. Но тези богатства са дошли при тях като следствие от работата им. Ние виждаме само върха на айсберга – богатството – и си поставяме цел да изкараме пари. Но ние пропускаме факта, че под водата е скрит 95% от айсберга. Ние не мислим за това, а сляпо приемаме факта, че успехът е богатство, и си поставяме цели.

Разберете, парите са следствие от успеха.

- Материална осигуреност. Успехът не може да бъде материална осигуреност (това, което човек притежава). За разлика от предишната точка, под материална осигуреност аз разбирам къща/апартамент, в която човек живее, кола, яхта, въртолет, които притежава, къде ходи да се забавлява, в какви ресторанти вечеря.

Материалното също е проява на успех. То се придобива за пари. Грешката на хората е в това, че те се стремят да живеят като успешни хора, да имат това, което имат успешните хора, но да не са успешни хора. Те взимат кредити и купуват скъпи къщи, взимат кредит и купуват скъпа кола. Те живеят на много високо нови, но всичко това не е тяхно. Техния живот напомня на картонена къщичка – тя стои, всичко е тихо и спокойно, но когато започне да духа вятъра на промените, къщичката веднага ще се разруши.

А другите хора ги гледат и мислят «ето това е успешен човек», той има луксозен стил на живот, той има толкова неща. Но ако ви сложат в неговата кожа, вие ще излетите от там като от пушка. Вие бихте предпочели да останете там, където сте сега. Защото това изобщо не е успех.

Аз имах възможност да общувами с такива «успешни» хора, и много от тях казаха, че спят лошо през нощта, не знаят, как ще изплащат кредитите си. Те постоянно живеят в страх, нали не дай си Боже нещо с случи, техните жени и деца ще останат на улицата. Повярвайте ми, много е страшно да се живее така. Ето какво още ми казаха: «Аз си купих тези неща, за да им докажа, че съм по-добър от тях, но разбирах, че не мога да си позволя такава луксозна къща. Първите 2-3 седмици след покупката се чувствах превъзходно. Чувствах се успешен, но когато след известно време при мен се върна осъзнаването, колко трябва да плащам за тази къща, ме хвана страх. И ме беше страх до края на изплащането на този кредит».

- Властта не е успех. Погледнете президентите и други високопоставени чиновници. Колко често можете да видите усмивка на лицата им? Колко често тези хора изглеждат щастливи? Когато ги гледам аз чета на лицата им безкрайна умора и болка. Те биха се радвали да оставят всичко и да си починат, но егото не им го позволява.

Властта не може да бъде успех, защото властта е контрол. Постоянно трябва да държите този контрол, защото това, което контролирате, постоянно се стреми да се освободи от този контрол. Властта се подчинява на принципа «спечели-изуби». Т.е. ако аз контролирам – печеля, но ако ме контролират – губя. Истинският успех винаги действа на принципа «печеля-печеля».

- Успех не може да се нарече постигането на висок статус

По друг начин казано, статусът е положение в обществото. Хората постигат статус, защото чувстват значимостта си, когато в общесетвото се намират по-високо от другите. Едната мисъл за това, че те са по-високо от другите, ги кара да усещат гордост. Бидейки по-високо от другите, те се смятат за успешни. Но ако се приеме фактът, че вие не можете да се сравнявате с другите хора, то статусът веднага губи смисъл. Да се сравнявате с другите хора е опасно при всички положения. И ето защо: когато се сравнявате с другите хора, които са по-добри от вас, самооценката ви пада. Когато се сравнявате с хора, които са по-ниско от вас, вие преставате да се развивате. Както виждате, двата варианта са пагубни и водят до неуспех. Успешните хора не се сравняват с другите. Те разбират, до какво довежда  всякакво сравнение. Ако се сравняват с някого – то е със самия себе си.

- Успех за сметка на другите. Успехът винаги се гради върху изгодно сътрудничество. Такъв вид сътрудничество че сто се нарича «печеля-печеля». За да може сътрудничеството и партньорските отношения да се развиват и укрепват, двете страни трябва да печелят – всяка до определена мяра. При отношенията «печеля-печеля» няма нужда от контрол и управление от други хора. Хората, които също печелят, сътрудничейки с Вас, работят без контрол и напомняне от ваша страна. При това се освобождава много свободно време и енергия за занимаване с по-важни задачи.

Успехът за сметка на другите е вид сътрудничество «печеля-печеля». Под този вид сътрудничество спада вариантът, когато някой лъже някого или го използва за собствени цели. Хората, които сътрудничат с други по модела «печеля-печеля», много бързо губят доверие от страна на другите. На енергийно ниво те притобиват тъмни тонове и другите го чувстват.

Дългосрочният успех за сметка на другите е невъзможен.

- Успехът е слава и известност. Славата е още едно следвствие от успеха. Славата и известността не са успех. Отново ще се върнем към примера с чиновниците. Много от тях имат слава, много са известни, но не могат да се нарекат успешни. Между другото много чиновници притежават гореизброените атрибути на успеха (те са и богати, имат власт, висок статус), но ако погледнете лицата им ще видите напрежение и умора. Лицата им не ви казват, че са успешни.

А сега, скъпи приятели, погледнете себе си и помислете за собствените си убеждения. Може би, вие, както и аз преди, също сте влезли в тези капани и гоните успех, който изобщо не е успех?

Намерете предназначението си – направете света по-добър! Ако още не сте намерили себе си и даже приблизително не знаете, с какво си струва да се занимавате в живота, ръководството ми "Най-важният принцип за успех в живота"  ще ви помогне.