КЪДЕ И КОГА ГУБИМ ПРАВОТО ЗА ЩАСТЛИВ ЖИВОТ

 

Нека да опитаме да разберем, къде и кога губим правото за живот, щастие, благополучие и как изостряме проблемите.

Всеки от нас има образ на живот – какъв трябва да бъде. И този образ поражда убежденията и ограниченията ни.

Например, в представата ви за себе си – вие винаги трябва да сте първи, винаги победител.

От тази представа се ражда убеждението – нямам право на грешка.

По-натам разплитаме кълбото – щом нямам право да греша, то най-добре нищо да не правя или да правя само това, за което имам 100 % гаранция за успех, за да не направя грешки.

А ако нищо не правите, и тези 100 % ги няма? Образът не съответства на действителността. Резултат – обща неудовлетвореност от живота.

Нашето ограничение (нищо няма да правя, или ще правя само това, в което е гарантиран 100% успех) е формирано от нашето убеждение (нямам право на грешка)

Изследваме нататък. Излиза, че образът (винаги трябва да съм първи, винаги победител) – е това, как искаме да видим живота си.

От това изтича, че променяйки мисленето си (например от «нямам право на грешка» на «грешката е този опит, който ще ме доведе до върха»), нашето ограничение не ни връзва и можем нещо да променим в живота си, а именно – да го направим по-радостен и успешен.

Да разгледаме друг пример:

Образ – «умнен, всезнаещ человек».
Убеждение «всичко знам».
Ограничение – «не ме учете!».
Резултат – самота, проблеми в общуването.

Сменяме убеждението «всичко знам» на «знам много», ограничението се разтваря, проблемите в общуването се разрешават, тъй като вече сте готови нещо да приемете, а не само да давате насила.

Тогава изводът: премествайки вниманието от външно (образът на себе си) към това, което става вътре в нас (неудовлетвореност) получаваме ключа към живота си.

Можем да даваме на другия само това, което имаме вътре. Ако вътре имаме неудовлетвореност от живота, какво можете да отдадеме на другия? Ако вътре във вас има чувство за самота, как можете да подарите на другия единство? Ако вътре нямате любов, то да подарите и приемете любов от друг също няма да можете.

Тогава нашата главна задача става да изследваме, какво се намира вътре в нас. И когато го видим, само тогава ще можем нещо да променим

Е, какво се намира вътре в нас?

Какво можем да изследваме?

Разбира се - нашият ум, чувствата ни, мислите ни.

1. Нека да се опитаме да разберем, как възприемаме външния свят. Ние чуваме, виждаме, усещаме. Значи, през нашите чувства. А когато даваме оценка на чувствата си «тя е така безвкусно облечена» - всичко зависимо от това, харесва ли ни това или не, започваме да възприемаме света чрез ума си, опитът ни (някъде сме чували, че съчетанието от ярко червен и ярко зелен цвят са несъвместими в дрехите и т.н.)

*Между нас и света стои нашият ум, мислите ни. И за да видим реалността трябва да излезем зад пределите на ума.*

Остават чувствата – харесва или не харесва, чувства без обяснения, приятно или неприятно и т.н.

Често става така – е, не ви харесва филма, а всички му се възхищават, и сте принудени да лъжете себе си и другите, съгласявайки се, че филма е добър. Някой авторитетен е казал и всички престават да бъдат себе си, повтаряйки думите му.

2. Нека сега да поняблюдаваме – на какво е способна мисълта

Да речем вие имате подозрение, че приятелят ви си е намерил друга. Мисълта включва преживяване, преживяването усилват подобни мисли, рисувайки картината на предателството. Следват действия.

Първо с недоверие се отнасяме към любимия, започваме да го контролираме, може би даже проверяваме джобовете и мобилния телефон, и не дай си боже, ако нещо намерим, все пак нашето подозрение се усилва.

Вие пускате мисълта за изневяра, и сега във всичко виждате изневяра – задържа се на работа и не предупреждава (преди това също се е случвало, но вие не сте мислили за изневяра и за това не сте придавали на това негативно значение).

Допуснахте мисълта, започнахте да я дъвчете и да получавате потвърждение за този факт. Всеки контрол над човека го подтиква да ви избягва. Може би нищо не е станало, но вие сами сте подтикнали мъжа към нежелание за контакт с вас и даже към изневяра.

* Всяка мисъл има съзнание.*

3. Ако мисълта има съзнание, то тя трябва да се отразява отвътре. Изследваме и това.

Навярно сте имали случаи, когато сте искали да изглеждате достойно, опитвали сте се да ходите изправени, да не се гърбите, «гълтали» сте си корема... и след известно време сте забелязвали че сте заели предишното положение. Когато се сетите, че трябва да изглеждате достойно за да ви обърнат внимание, тялото веднага заемало избраното от вас положение.

Опитайте се да повтаряте утвържденията:

Аз съм силна.

Аз съм красива.

Не съм се наспала днес.

Захващам се с всяка работа и я изпълнявам.

Какво се случва с тялото ви? Това положение се променя с всяко утвърждение.

* Мисълта е материална.*

Виждаме само това, за което мислим, и притегляме към себе си само това, за каквото мислим - както позитивно, така и негативно.

4. Но при това мисълта е като вирус – способна е да зарази.

Ето, помислихте за това, колко сте изморени, че спешно се нуждаете от почивка и веднага почувствахте тежест в цялото тяло, или ви заболява главата, може даже да  вдигнете температура, а нали само допуснахте мисълта за това, че сте изморени.

Негативните мисли ни отнемат силите, развиват соматични болести. И ако организма ни е ослабен от негативни мисли, то всяко подухване на вятъра може да ни донесе простуда. Позитивните хора рядко боледуват.
И ако сте заразени с негативни мисли, ще реагирате на всяко раздразнение, а в това състояние е много лесно да попаднете в някакво неприятно произшествие, нали вниманието ви е разсеяно.

* В тънък план – мисъл, страх, блокация; във физически – болест.*

Ако сте били внимателни, то бихте могли да забележите главната съставяща на нашето щастие – нашите мисли. А ако се научим да наблюдаваме, да отследяваме мислите си, ще можем да променим нещо в живота си, поне за това, което не ни устройва.

Така че какво управлява живота ни? Какво може да ни направи щастливи или нещастни?

Мислите, които стават наши убеждения!

И докато човек не разбере това, не осъзнае, не се научи да управлява мислите си, той винаги ще губи право на щастлив и достоен живот.
 

--