Кой навик прави от гениалните хора неудачници?

31/01/2017 10:50

 

Пиша тази статия защото много често ми се налага да работя с потенциално успешни хора, които имат много таланти и способности, но са изгубени в жибота. Прекрасна жена, много красива, талантлива, прекрасно върши работата си, има огромен потенциал и сила, решителна, има качествата да стане щастлива и да живее в разкош и богатство, но, за съжаление, й плащат много малко в сравнение с това, което създава за компанията и най-важното: не е щастлива в личния живот, енергия на нула.

Има една черта, която я погуби.

По време на консултация аз й помогнах да осъзнае всичко и съставихме какво да правим и как да го правим за да го променим. Сигурна съм, че сега тя ще вземе живота си в ръце и ще създаде живота на мечтите си. Радвам се, че можех да бъда до нея и да й помогна.

Нея, както впрочем и милиони други хора, погуби алтруизмът!

Тя помагаше на всички!.... Освен на себе си!

Алтруистите са добри хора, но бедни и нещастни. Всички, които не ги мързи, се възползват от добротата им. Те помагат на хората и даже не чуват «Благодаря»

Попитах я «Кога изгуби вяра в себе си?»

Тя отговори: «В училище защитавах други деца, които бяха  обиждани! След това започнаха да обиждат и мен!»

Аз я питах, благодариха ли й тези, когото тя защитаваше?

В отговор чух «Не».

Може би в училище си учил добре. Колко често по време на контролно си помогнал на другите и оценката им се оказа по-добра, отколкото твоята, въпреки че те изобщо не разбираха от този предмет? При мен се случваше постоянно.

Така често се случва и в живота: ние с добри намерения помагаме на другите, жертвайки себе си. А после се учудваме, защо не можем да осъществим мечтите си и да постигнем целите си? Всичко е защото сме насочили енергията в неправилна посока.

Често хората от добри подбуди услужват с пари, за да помогнат на приятел.

В резултат – нито пари, нито приятел.

«Ако искаш да изгубиш приятел, услужи му с пари», както се казва.

И аз прекрасно разбирам, защо хората станаха алтруисти.

Спомни си, на какво те учиха в училище? Какво те учиха родителите?

Първо мисли за другите, а после за себе си!

Тогава времето беше друго!

Сега времето силно се промени, а родителите продължават да учат децата първо да мислят за другите, а после за себе си. В резултат децата вървят към бедност и нещастие.

В настоящия свят за да бъдеш щастлив и богат  работи обратното правило: «Първо се погрижи за себе си, а после мисли за останалите! Даже в самолетите при инструктаж преди полет обучават: «Първо сложете кислородната маска на себе си, а после на детето!»

В нашия свят нещастна майка иска да направи детето си щастливо! Не е възможно такова нещо!

А после се учудва защо детето меко казано не я обича. Родители, знаете ли, защо губите авторитета у децата си? Вие ги учите на това, което не правите сами. Много родители учат: «Ходи на училище, учи добре, после ще завършиш университета, ще си намериш високоплатена работа и ще си щастлив». А децата гледат родителите-отличници, които едва-едва свързват двата края и мислят: «Да-да, а защо вие не сте особено щастливи?»

Първо тя трябва да се направи щастива!

Всичко в днешния свят е по друг начин! (на мен ми провървя, аз израстнах вече в «новия» свят и прекрасно осъзнавам неговите правила)

Какво да правиш за да станеш щастлив и богат?

Промени алтруизма на егоизъм! (разбирам, че за хората от старото поколение това може да звучи като обида)

Хората-алтруисти са склонни към жертвеност. То ест те ще пожертват себе си заради другия. Това се нарича нелюбов към себе си! А нелюбовта към себе си затваря жизнения (паричния) поток.

Може би по повод тази статия ще има много негативни отзиви и неразбиране.

Но, аз пиша тази статия за тези, като жената с която работих, която е готова да се промени, готова е да расте и да промени живота си! Тези, за които е тази статия ще я разберат правилно!

Егоистичните хора постигат в живота повече!

А всичко защото мотивацията «за себе си» е много по-силна от мотивацията «за другите». Така е организирано от природата, а човек е част от природата.

Само че 100% егоизъм вече е другата крайност. Аз не говоря за нея. Да, такъв човек ще е богат, но няма да е щастлив. Все пак това е по-добре, отколкото да бъде беден и нещастен, като 100% атруисти. Егоистът поне ще е богат.

Една от причините защо се развалят отношенията между мъжа и жената е в това, че жената обича мъжа повече от себе си (а ако жената обича детето повече от мъжа си и от себе си – това изобщо е крах в отношенията. )

Аз в никакъв слуай не казвам да бъдеш 100% егоист.

Говоря за това на първо място да поставиш себе си!

Да бъдеш 100% егоист и «аз на първо място» са две огромни разлики.

Аз бих предложила модела 80/20 за щастие и богатство.

80% егоизъм, 20% алтруизъм.

Обичай себе си! Цени себе си!

Ти си творец на живота си! Ти си главният човек в живота си!

Ако те няма теб, всичко останало няма да има значение.

Когато направиш себе си щастлив, ти ще направиш щастливо и семейството си (в това число и децата си). Семейството ти ще излъчва щастие на другите семейства, които също ще повярват в щастието. А после и другите ще повярват и така верижната реакция ще тръгне по света.

Когато ти си щастив, може нищо да не казваш, просто с примера си показваш много повече, отколкото би могъл да кажеш с хиляди думи.