Малката тайна на богатите

06/12/2016 17:42

 

И бедните, и богатите харчат пари. Само че го правят по различен начин.

Бедните харчат пари така, че парите си отиват за винаги.

Богатите харчат хитро: благодарение на разходите им техните пари се връщат при тях (далеч не всички пари се връщат, но голяма част от тях - със сигурност, а още и в умножено количество).

Как е възможно?

Как  могат да се харчат пари така, че да се връщат, при това в голямо количество? Много е просто!

Има 3 категории за харчене на пари:

 

1)  РАЗХОДИ

Това е точно този начин, който винаги използват бедните. Чистите разходи – това е харчене на пари, когато парите вече не се връщат.

 

Какво се отнася към чистите разходи?

Покупка на продукти за хранене, комунални услуги, наем на апартамент, ремонт, мебели, разходи за децата, ресторанти, почивка,  пътувания, забавления, кола, подаръци, дрехи, битова техника и друга техника, украшения, бижута, козметика, плащане на дългове и кредити и т.н.

Жал ми е, ако съм разстроила някого (истината често може да разстрои).

 

2)  ВЛОЖЕНИЯ

Вложенията са начин  за харчене, когато парите по косвен начин се връщат. Често и в преумножено количество.

   

Кое се отнася към вложенията?

Образованието ти, личностния растеж, заниманията със спорт (предплатени карти за спорт), различни курсове за повишаване на квалификацията, книги, тренинги за себе си и др.

 

Пример за вложение:

Купих си предлатена карта за спорт.  Тя ми струваше 600 лв. Но, благодарение на това, че ходих редовно, значително вдигнах нивото си на енергия. Направо в залата измислях  идеи как да получавам повече пари. И тези идеи ми донесоха повече от  3000 лв.

Или друг човек започва да учи английски език. Благодарение на знанието на английскя той става по-търсен и сменя работата си на по-високоплатена.

Лично аз отнасям заниманията си с тенис към вложенията. Защото тенисът развива енергоресурсността и тялото ми. Благодарение на новото ниво на енергия мога да работя с голямо количество клиенти и да изпълнявам голям обем работа.

 

 

3)  ИНВЕСТИЦИИ

Инвестициите са начин  за харчене на пари, когато парите се връщат непосредствено от източника на инвестиране.

 

Кое се отнася към инвестициите?

 Купуването на акции, недвижими имоти за продажба  (ако недвижимият имот се купува за вас – това е вложение; недвижимите имоти поскъпват и, ако се продаде, той ще донесе повече пари), бизнес, стоки, които се купуват с цел препродажба и др.

Инвестициите биват печеливши и губещи.

Губещии инвестиции са , когато ти изкарваш по-малко, отколкото си вложил (купуваш акции скъпо, продаваш ги евтино). Такива инвестиции са разход, но всъщност те донасят опит.

Печелившите инвестиции връщат парите, които си вложил, плюс донасят още пари отгоре.

 

С какво инвестициите се различават от вложенията?

Вложенията донасят пари по косвен начин. То ест, не самите вложения донасят пари. Вложенията дават нещо, благодарение на което човек получава пари.

Инвестициите непосредствено, по пряк начин донасят пари.

 

 

ЕДНИ И СЪЩИ НЕЩА - РАЗЛИЧНИ КАТЕГОРИИ

 Един и същи предмет може да се отнася към различни категории в зависиост от използването.

 

Апартаментът за теб е вложение. Но апартаментът, купен с цел продажба или даване под наем – това е инвестиция.

Колата, за да пътуваш с нея до работа – това е разход. Но ако възнамеряваш да бъдеш таксиметров шофьор, то колата е инвестиция, защото ще ти донася пари. Пътуване до морето със семейството е разход. Но пътуване, което има делови характер и може да донесе пари,  - това е инвестиция. Компютърът за теб е разход. Компютър, с който възнамерявашда работиш и да изкарваш пари – това е вложение (вложение, защото самият компютър няма да ти донесе пари, но благодарение на него ще свършиш работата, която ще ти донесе пари).

 

 

ГОЛЯМАТА ТАЙНА НА БОГАТИТЕ!

 

Богатите повече пари влагат и инвестират, отколкото просто  харчат. Бедните практически всички пари просто харчат.

Малък съвет:

Научи се първо да влагаш грамотно, а после ще се учиш да инвестираш. Инвестициите много често довеждат до загуби, което за теб ще е разход. На инвестиране трябва да се учиш!