Методи за самовнушение

17/05/2017 14:28

 

В тази статия на кратко ще разгледаме методите на самовнушение. Аз ще ви дам най-действените и ефективни методи за бързо влияние върху подсъзнанието.

Визуализация

Визуализацията е мислено представяне и преживяване на въображаеми събития. Визуализацията е възможна благодарение на въображението ни. Визуализацията е толкова ефективна, защото разумът  не различава реалните събития от въображаемите. Когато  си въобразявате нещо разумът смята, че това се случва наистина. Същността на визуализацията е в това, просто да си представяте желаната ситуация и да живеете там. Т.е. вие просто се пренасяте в друга реалност, където живеете така и така. Много е важно всичко да възприемате със собствените си очи, а не отгоре, не отстрани. Ако си представяте кола, то трябва да си представите, че вие сте зад волана на тази кола и гледате пътя. В никакъв случай не визуализирайте, че някой друг управлява колата, или че колата върви сама. Вие карате колата. Визуализирайки трябва да се постараете да създадете същата яснота като в реалния свят.

Предимство: това е най-мощният метод за визуализация.

Недостатъци: Изисква се спокойна обстановка за да не ви безпокои никой.

За сеанс визуализация са необходими 5-10 минути.

Изиксват се умения да се концентрирате и въображение.

Упростена визуализация

По друг начин казано, това е бърза визуализация. Същността й се състои в това, да превъртате във въображението си много кратки картини. Вземете произволна своя цел и си представете ситуация, в която вашата цел ще е вече реализирана. Например, вие искате да победите в някакво състезание. Представете си, че току що сте разбрали, че сте победили и запомнете първите 5 секунди от това чувство. И после от време на време в рамките на деня преглеждайте този 5-секунден клип. Но много важно условие - в тези 5 секунди трябва да влагате колкото може повече емоции, и колкото може по-детайлно да си представяте всички случващи се събития.

Целта ви е да купите къща. Представете си, как за първи път врътвате ключа, отваряте вратата. Ако вашата цел е да получите повишение в работата, представете си, че шефът ви казва: «Отлично се справяте с работата си. От днес ви повишавам на друга много по-отговорна длъжност» и т.н. Включете въображението си.

Предимаствата за такава визуализация са очевидни:

- Не изисква спокойна обстановка, когато никой не ви безпокои

- Не изисква почти никакво допълнително време

- Много е по-лесна за повтаряне от обикновената визуализация

Недостатъци:

- Не е толкова мощна като обикновената визуализация

- Трябва да се влагат силни емоции в представяните картини

- Трябва още по-ясно да се представят събитията, отколкото при обикновената

На енергийно ниво те работят като силни проблясъци от позитивна енергия.

Афирмации

Те са обикновени твърдения, които изказвате наглас или наум. Смисълът на афирмаициите е в това, че вие просто съчинявате изречение, в което сте постигнали целта си. Казвате: «Аз изкарвам 20 000 лв на месец», «Купих си нова къща», «Хората са красиви, умни и успешни» и други. Всичко зависи само от вашата цел.

Афирмациите работят по принципа на заместването. В един момент от време разумът може да държи само една мисъл. Така че, когато използвате афирмация вие преднамерено задържате нужната мисъл в ума. В каквото и положение да сте сега, започнете да си твърдите позитивни мисли. С времето позитива ще избута негатива.

Предимства на афирмациите:

- много лесно се използват

- могат да се използват навсякъде

- не изискват въображение и концентрация

- най-простият начин за влияние върху подсъзнанието

Недостатъци на афирмациите:

- не са толова мощни като визуализацията

- трябва много и често да се повтарят за да се постигне ефект

Благодарност

Благодарността не е нещо друго, а разновидност на афирмациите, но много по-мощна. Благодарността е втората най-силна емоция след любовта. Използвайки афирмациите вие трябва преднамерено да предизвиквате емоции, а когато благодарите емоциите се появяват сами. Пробвайте да сравните ето тези 2 афирмации: «Купих си нова къща» и «Благодаря за новата ми къща».

Втората изглежда по-реалистична. Ако кажете, че се лъжете – разбира се! Но аз не виждам къде е проблема. Вие и без това постоянно се лъжете, когато си казвате, че не сте достойни за нещо, че не можете нещо. Защо всичко е наред, когато се лъжете, говорейки лошо за себе си, но веднага изпитвате неловкост, когато започвате да се лъжете, казвайки нещо хубаво?

Препоръчвам винаги да използвате благодарност вместо обикновена афирмация. Тя просто е много по-мощна. Предимства на благодарността:

- много лесно се използва

- може да се използва навсякъде

- много по-мощна от обиновената афирмация

Недостатъци:

- отстъпват по сила на визуализациите

- изискват многократно и постоянно повтаряне

Пробвайте всеки вид афирмации върху себе си и ще видите кои стават по-добре, а кои – по-лошо. Помнете, че най-добре ще се справяте с методите, които ви харесват. Например, моите любими са упростената визуализация и благодарността.