Наличието на мечта е първата стъпка за постигане на успех

17/10/2017 08:33

 

Мечти и мечтатели. Какво е нужно за да се сбъдне мечтата

Мечтата е определено чувство за желание на нещо конкретно, заради което човек е готов да започне да действа, с цел постигането й. Мечтите стават възможни благодарение на въображението ни, което е способно да рисува всякакви образи в разума, независимо от събитията. Нашите мечти са образите,  мисълта за които  ни възбужда, и предизвикват много силни позитивни емоции. Мечтите захващат духа ни и ни отнасят далеч от реалността. Забележете, че за различните хора тези образи са различни и за това, ако някой не разбере вашата мечта, не обръщайте внимание. Трябва ви само едно – мечтата ви да се сбъдне.

Помните ли как в детството с ентусиазъм мечтаехме, че някога ще станем собственици на международен бизнес, мечтаехме за огромна къща на брега на океана. В детството нямаше предел за мечтите ни. По стените ни висяха картини за бъдещето ни: моторни лодки,      яхти, самолети, коли, къщи, плажове с кристална вода. А какво се случва после? Хората порастват и представат да мислят за това. Започват да разбират реалността и да осъзнават, че просто така нищо не се дава, че трябва много да се работи, за да се сбъдне мечтата им. За да постигнат успех в живота, трябва много да се трудят. И забравят за мечтите си. Нали така е много по-лесно, забравяш и не трябва да работиш. А светът не изисква много, само да бъдем мечтатели, да мечтаем и да оставаме верни на мечтите си. Нали ако постоянно мислим за целите си, виждаме ги реализирани, тогава непременно ще се появи повод да кажем: «Мечтата ми се сбъдна!»

Мечтите са най-ценното, което има човек, те запалват в душата му огън, карат хората да работят по 20 часа на ден и да спят само 4 часа, и при това да не чувстват умора. Такива хора се наричат мечтатели. Мечтите карат човек да твори чудеса. Другите хора просто казват: «Това е невъзможно». Но, ако това е вашата мечта, и сте готови да вървите към нея, то няма за вас нищо невъзможно. Ако това, за което мечтаете още го няма в природата, значи то ще бъде създадено за вас. Всичко, което можете да си представите, можете да постигнете. Помнете, че мечтите се сбъдват!

За това ни е дадено въображението, като източник за определяне на мечтата си. Човек, който има мечта, мечтателят, се отличава с ентусиазъм, очите му не са мътни, те ясно виждат, накъде вървят, какво трябва да се направи, разумът е постоянно зает с конструктивни мисли за постигане на мечтата. На лицето на мечтателя винаги може да се забележи усмивка и ясна осмисленост на живота. А нали да мечтаем е също така и приятно. Това чувство е много сложно да се обясни с думи, но ако на въпроса «за какво мечтаете?» в главата ви ясно се формира образ, който предизвиква силни емоции, значи вие имате мечта. Пробвайте да зададете на хората въпрос за мечтата им. Най-верояно те, или няма да разберат въпроса, или много дълго ще мислят. В редки случаи някой ще каже нещо, но, поглеждайки в очите им, вие няма да видите нищо, освен тъга. Знайте, това не е мечта. Мечтата е абсолютно конкретна. Тя може да бъде както малка (от нова пералня вкъщи), така и глобална. Във всички случаи не говорете за истинската си мечта пред други хора, тъй като винаги ще се намерят недоброжелатели, които могат да използват мечтата ви, за да ви наранят и да препятстват осъществяването й.

Разлика между мечтата и фантазията

Често хората бъркат мечтата с фантазията. Фантазията е определено чувство на желание на нещо конкретно, заради което човек не е готов да действа. Хайде сега детайлно да разгледаме чувствата, които възникват при истинската мечта и при фантазията.

За мечтата е характерно:

Готовност да се действа за постигането й.

Присъщи са чувства за страстно желание.

Човек изпитва необходимост от осъществяване на мечтата си.

Вярва в реализацията й, вярва, че може да я осъществи.

Чувството при мечтата, не се ограничава само с надежда или пожелание, а е по-скоро страстно желание, нужда. Тази страст засенчва другите мисли, става натрапчива идея. Такова състояние е необходимо за ръководството на плановете, действията и целите ви. То помага да се придобие настойчивост в действията, която напълно изключва възможността за поражение. И само такова желание ще донесе успех. Такова желние ще доведе до това, че мечтите ви ще се сбъднат. А целият смисъл е в това, действително да желаете мечтата да се сбъдне и да бъдете дотолкова непоколебими в желанието си, за да се убедите в бъдещия успех. Необходимо е да бъдете верни на мечтите си, да бъдете истински мечтател докато станат натрапчиви идеи и накрая се превърнат в реалност. Всеки, който иска да излезе победител трябва да се реши да запали мостовете и да отреже всички пътища за отстъпление. Само в този случай можете да постигнете това състояние на разум, което е известно като желание да победите, толкова необходимо за успех.

За фантазията е характерно:

Неготовност да се действа за постигането й.

Присъщо е чувството за пожелание, т.е. «бих искал»

Надежда, че някога това ще се осъществи.

Човек не вярва в реализацията й.

Не вярва, че може да я осъществи.

Смирение, свикване с текущото положение.

Главният фактор за различаване на фантазията от мечтата е в силата на самото желание. Втора, много важна разлика е фактора на вярата. Тези два фактора влекат след себе си всички останали. С това се обяснява готовността на човек да действа.

А вие мечтател ли сте или фантазьор?

Сега се разсейте за минута и погледнете в себе си. Вижте желанията си. Те повече приличат на фантазии или мечти? Не се разстройвайте, ако са по-скоро фантазии. Поне вече знаете това. А другите хора не го знаят и продължават да се надяват, че  може би те ще се сбъднат и си купуват лотарийни билети, и в резултат харчат това, което вече имат.

Фантазиите или трябва да се отхвърлят, или да се превърнат в мечти.

Първо, честно си отговорете на въпроса, действително ли ви е нужно това, което си рисувате във фантазиите, или «би било добре»? ако не ви е толкова нужно, изхвърлете и забравете. Фантазията взима много енергия и в замяна донася само разочарование, тъй като разбирате, че това никога няма да го имате. Ако действително ви е нужно това, което рисува фантазията, тогава проблема е с вярата. Постарайте се да разберете, защо не вярвате в реализацията й. Може би за реализацията й е нужно прекалено много време, или не вярвате, че можете да го направите. Без вяра няма да намерите сили да започнете да работите. Имайте предвид, че има разлика между обикновеното желание нещо да имате и готовността да получите желаното. Човек е готов да придобие нещо само в този случай, когато вярва, че може да постигне желаемото. Тази вяра и убеденост трябва да станат състояние на ума. Именно вярата и убедеността, а не надеждата или пожеланието. Единственият начин за съзнателно въздействие върху подсъзнанието е самовнушението.