ОПТИМИЗЪМ ИЛИ ПЕСИМИЗЪМ? ИЗБОРЪТ Е ВАШ...

 

Нека от начало да изясним – откъде на песимизма му «растат краката».

Спомнете си детството си. Какво се е случвало по-често – хвалиха ви за успехите? Караха ви се за грешките?

 

Ако са ви хвалили, то ви е провървяло, с оптимизва ви всичко е наред, поне с неговите коренчета.


А ако все пак повече са ви се карали за грешките, сравнявали са ви с други деца в тяхна полза, то, най-вероятно възпитанието ви е било ориентирано негативно. В това нямат вина родителите ви, те повтарят своите родители, защото са били възпитавани така.

Ще повтаряме ли ние родителите си? Или ще се опитаме да променим нещо в себе си?


И така, какво би могло да се формира в резултат от такова възпитание?

Първо, навикът да не забелязваме в себе си негативното,

Второ, постоянните упреци за извършените грешки,

Трето, чувството за вина за неверните решения.

 

Този списък може да се продължи до безкрайност. За резултата от такова възпитание можете сами да си разкажете. Задачата ни сега не е в това да подкрепим негатива в себе си, а в това да направим избор – оптимизъм или песимизъм.

 

Ако избирате песимима, защото не искате нещо да променяте изобщо в отношението си към света, то на това може да се спрете.

Ако все пак изберете оптимизма, тогава ето няколко практични съвета.

Но за да се въплатят в живота, какво всяко ново нещо, трябва да се приложат усилия.

Първо правило

Фиксираме вниманието си върху хубавото

Направете си «тетрадка на успехите» и в края на деня записвайте хубавото, което сте направили през деня. Нека това първо бъдат незначителни неща – веднага след закуска сте измили чиниите, сутрин сте направили упражнения, казали сте комплимент на колега, обадили сте се на родителите, на време сте направили отчет и т.н. Задължително се хвалете.

Сигурна съм, че за деня ще направите много от това добро и светло, което и не забелязвате, защото нямате навик да фиксирате вниманието си върху успехите.

В трудните минути винаги можете да погледнете в тази тетрадка и да получите зареждане с оптимизъм, а това е път към самодостатъчност и вътрешна сигурност.

Второ правило.
 

Намирайте във всичко нещо хубаво
Ако сте впаднали в състояние на депресия, печал. Погледнете, какви позитивни моменти може да намерите в тези състояния.

Направете следното упражнение:

1. Спомнете си някакво събитие от живота си, което смятате за негативно. Напишете три плюса, които ви е донесло. Често се оказва, че не се бе случило това събитие, не би се случило едно или друго.

Ето прост пример: Не сте успяли да хванете нужния ви автобус и ви се е наложило да чакате следващия.
Изглежда събитието е  с негативен характер. Но, идва следващия автобус и там срещате човек, който отдавна не сте виждали и много му се радвате. А после още изяснявате, че има поръчка за вас, именно в такъв обем, който ви е интересен.

2. Упражнете в такъв режим още няколко събития от живота си.


3. Започнете да правите същото в настоящ режим. Каквото и да стане, не давайте веднага негативна оценка. Попитайте се: какво полезно ви носи (или може да донесе) едно или друго събитие. Каква възможност ви дава.

4. Започнете да виждате възможности и плюсове в тези събития, които другите трактуват като негатив. Показвайте им плюсовете, за да виждат и те ситуацията не от позицията на песимизма.

Анализирайки ситуациите, търсейки позитив и благоприятни възможности, вие правите живота по-спокоен, радостен и щастлив.

Трето правило.
 

Преобразувайте негативните чувства в позитивни дествия.

Не е тайна, че такива чувства като раздражение, гняв, злоба – са источник на много силна енергия.

Тази негативна енергия от ден на ден ви разрушава отвътре избухвайки в неконструктивни действия. Енергията е неутрална, тя може, както да разруши, така и да съзидава.

Когато започвате да се ядосвате на нещо, без да се осъждате за това чувство, спрете се и се огледайте наоколо, къде може да се насочи тази енергия. Например, отдавна сте искали да подредите кухнята, ваната, гаража. И ето сега е точното време – заемете се с това! И ще видите, как вашето настроение ще започва да се променя, получавайки удоволствие от изпълнената работа. Ако началникът ви е направил забележка за некачествено изпълнената работа, насочете раздражението си не към обидата, а за постигане на успех. Така вие растете не само в очите на вашия началник, важното е че растете в своите очи и получавате ново убеждение «аз съм способен да постигна успех».

За да не останат  празни думи, спомнете си, че не веднъж сте превръщали негативната енергия в позитивни действия. И как се променяше състоянието ви!

Измислете как още може да се превърне негатива в позитивни действия, възползвайки се от описания по-долу алгоритъм за преобразование, направете този опит.

Алгоритъм за преобразуване на негативни чувства в позитивни дейтвия


1. Изберете някакъв тип дейност, където е необходима енергия.

2. Усетете силата на негативните си чувства, наблюдавайте ги, без да давате оценки.

3. Осъзнайте, че чувството ви е драгоценна енергия, която можете да насочите по своя преценка – за съзидание или разрушение.

4. Представете си, как я насочвате на този тип дейност, който сте избрали.

5. Изпълнете избраната дейност

6. Оценете състоянието си