От мечта към реалност

26/12/2017 10:53

 

 Детайлни инструкции как да постигнем успех

- Определете мечтите си

Задължително запишете мечтите си на хартия. Това е много важен момент. Хартията помага да конкретизирате целта, да я направите по-практична и реална. Мечтата веднага става не толкова страшна. Хората най-много се страхуват от неизвестността. За това докато мечтата ви е в главата тя може да изглежда прекалено голяма и абстрактна. При това мечтите, които сте записали на хартия ще напомнят за всекидневните ви цели.

- Разбийте мечтите на междинни постижими цели

Първо мечтата ви изглежда много голяма и дълговременна. Вие си нямате идея как да пристъпите към реализацията й. Междинните цели я конкретизират. Задължително поставете крайни дати за реализация на всяка цел. Това ще ви помогне да определите план за действие. Въпреки че целите няма да намалят размерите на мечтата ви, но те ще направят по-реални представите ви относно размерите й. Тя няма да ви изглежда вече толкова голяма, както в началото. Всичко големи постижения състоят от много на брой малки. На разума му е по-лесно да възприема много малки цели, отколкото една голяма мечта.

- Разработете план за действие

Мечтата ви вече придоби своите реални размери. Но все още не вярвате в реализацията й, тъй като не знаете как да я осъществите. Тази точка е много важна, защото от правилността й зависи изпълнението на мечтата ви. Помислете сами относно плана за действие. Ако мечтата ви е достатъчно голяма, в главата ви може би няма да дойде никаква добра идея. Но не се предавайте. Съзнанието ви е ограничено, то не знае отговорите на всички въпроси. Тук на помощ ще дойде подсъзнанието. Времето за появяване на идея може да се колебае от час до 3 месеца в зависимост от съответствието ви с желанието да постигнете мечтата. Подсъзнанието ви е приело запитването и работи върху осъществяването му. Идеята ще дойде по абсолютно случаен начин. Просто мислете за плана и чакайте.

- Определете какъв човек трябва да сте за постигането на тази цел

Представете се вече постигнал мечтата си. Виждате ли се? Нима характерът ви ще остане същия, като до сега? навярно ще станете друга личност, по-уверена в себе си, по-често ще се усмихвате, ще сте по-отзивчиви към другите хора. Седнете и опишете новата си личност на хартия, чертите на характера й, как ще се обличате, какви ще са отношенията в семейството ви, каква ще е походката ви. Навярно отношението към живота няма да е нещо от рода «Извинете че живея». Направете колкото може по-подробно описание. Но не се опитвайте после насилно да промените характера си на този, който сте описали. Това ще става автоматично, когато изпълните следващата точка.

- Представяйте си себе си постигнал целта си

Тази точка се отнася към темата за самовнушението. Използвайте методите, описани в главата за самовнушението, а именно визуализации, афирмации. Това е най-важната точка след като определите мечтата си. Трябва да накарате подсъзнанието си да работи за вас. Ако то е против вас, сте обречени на провал. Но вие сте способни да го накарате да работи за вас с помощта на методите за самовнушение.

- Определете цел, стояща след целта

Тази точка е много важна в момента, когато постигате целта си. Какво ще стане в момента, когато постигнете целта, към която се стремите? Това крайна точка ли е? Абсолютно не. Постигането на дългоочакваната цел е само начало на ново приключение. Някои хора след постигането на целта си се спират и не си поставят следваща цел. Това е огромна грешка. Въпреки че целта е постигната, не трябва да се спирате. Това е само част от пътя, предстои още дълъг път. Ако сега поставите цел, стояща след вашата настояща цел, ще можете лесно да избегнете тази грешка и цял живот да оставате в преследване на нови и нови цели. Мечтата не е крайна точка, а само част от пътя. Не забравяйте, че животът ви ще се спре в момента, когато постигнете мечтата си, ако забравите да определите нова. Когато сте постигнали целта, тогава решавате да започнете път в посока на нещо по-голямо, по-добро.