Планирането е най-мощният инструмент за самоорганизация

12/02/2018 17:11

 

В тази статия ще поговорим за важността на планирането на дейността и ще се научим да планираме времето си самостоятелно.

Преди да ви предложа конкретни начини и методи на планиране, да видим какво изобщо е планирането и защо е толкова ценно. Забележете, че няма да намерите нито един успешен човек, който е постигнал успех, без да използва инструмента планиране.

Планирането  е още една тайна на успешните хора!

Сега хайде да помислим, защо планирането е действително най-мощният инструмант за самоорганизация?

- Планирането на дейността служи като карта на деня

Защо е толкова важно да се планира работата от вечерта за следващия ден? За да спечелим поне 1 час производствено време. Първо, планирате времето за ставане. Второ, планирате всеки час свободно време на следващия ден. Какво прави обикновеният човек, който не е планирал деня при появата на свободно време. Той в рамките на 1-5 минути, или повече, решава какво да прави. А как мислите, може ли за 1-5 минути напълно да се оценят приоритетите, да се подредят целите, да се организира карта на цялата дейност, при това всичко това да се направи наум? В началото тпва отнема 1 час. За това като следствие човек взима решение да се заеме с не толкова важна работа. Той мисли, че тези задачи са действително важни, но най-вероятно те са спешни, и върху бъдещето имат слабо влияние.

Всяка минута, изгубена за планиране на дейността дава 1000% възвращаемост от вложените умствена, емоционална и физическа енергия.

За планиране на работата за следващия ден, трябват 10-12 минути. Това ще спести 100-120 минути от изпълнението й, което осигурява увеличаване на продуктивното време с два часа на ден, т.е. с 25% повишава всекидневната ви производителност, когато започнете да планирате работния си ден предварително. За месец изизат 2000-2400 минути, което са 4-5 пълни работни дни!

- Планирането на дейността установява приоритетите

Преди всичко приоритетите помагат да се озовете на най-важните места. Те не позволяват да отидете на по-малко важни места, докато не сте се справили с по-важните. Често хабим време за това, което ни харесва, а не за това, което ни е необходимо да направим. И в резултат не постигаме целите си. Списъкът с приоритети помага да организираме времето така, че да постигнем целите си. Списъкът с приоритети помага да ориганизираме времето така, че да постигаме целите си.

- И най-важното: процесът на планиране на работата програмира ума ни.

Забелязали ли сте, че когато ясно формулирате желанията си, те се сбъдват? Та ето, процесът на планиране ни помага да си изясним какво искаме, към какво се стремим. Следва това, че Вселената по-бързо реализира желнията ни.

Най-поразителното в този метод на планиране е това, че някои точки от списъка задължително ще се повтарят много пъти, от ден на ден, докато, накрая, не изчезнат от него. С други думи, понякога смятаме, че трябва да направим нещо, въпреки че напълно можем да минем без това. Това е работа с нисък приоритет – и с времето тя изчезва от списъка сама.

Сега да поговорим за конкретни действия и методи за планиране.

Всяка вечер правете списък със задачи, които трябва да направите на следващия ден, в реда, в който ще ги правите. На следващия ден започнете със задача №1 и я правете докато я свършите. Докато не завършите с нея, не преминавайте към задача №2. Направете така с целия списък при това не започвайте със следващата задача без да изпълните предходната. Да прекъсвате работата се разрешава само в един случай че обстоятелства, неподвластни на контрол от ваша страна, са ви попречили да я завършите. В този случай направете всичко, което ще помогне за завършването на задачата. Направете всичко възможно, за да свършите незавършената работа – а после пристъпете към следващата.

Методи на планиране

- Планиране за новаци

За най-елементарно планиране е достатъчно да имате лист хартия и химикалка. На хартията напишете целите и плановете за слеващия ден. И според изпълненинието им зачертавайте свършената работа. Този начин е много лесен и достатъчно ефективен. Той позволява да виждате и планирате живота си само за 1 ден напред, което е вече голям плюс, защото 80% от хората не правят даже това.

- Подобрено планиране.

За подобреното планиране ще ни потрябват: дневник, всекидневник, календар за планиране.

Дневникът е мястото, където се събира цялата хубава и полезна информация  и мъдри мисли, които срещате по пътя си. Добри идеи могат да бъдат изказани почти от всеки човек. Велика идея може да ви осени в най-неочаквания момент, за това бъдете готови и не допускайте добрите идеи да ви се изплъзнат. Една велика идея може да промени живота ви ако я уловите. Винаги носете дневника със себе си, независимо от това, къде се намирате.

Всекидневникът е дневник, в който записвате срещите и плановете за всеки ден. Вашият всекидневник може също да бъде използван за фиксация на основните моменти на деня или седмицата. В него има достатъчно място за да фиксирате мимолетни мисли и да правите бележки. Смятайте го за централно място, от което черпате и обработвате цялата информация за деня. Всяка вечер планирайте следващия ден: направете списък със задачите, които трябва да свършите утре. Правилото е просто: не започвайте следващия ден докато не завършите планирането му. Това е безценен фрагмент  от стратегията на вашия живот по пътя на придобиването на щастие и богатство. Ако не планирате деня от вечерта, смятайте, че 2 часа време, в най-добрия случай, губите веднага. В най-лошия случай се губи целия ден, при това напълно. Човек не вижда приоритетите и върши работа, но не важна. В края на деня се оказва, че сякаш си вършил нещо цял ден и нищо не си направил.

Накратко за използването на ежедневник:

- Направете живота си подреден, съставяйки подробен списък с всичко, което ви предстои да направите утре.

- Внимателно анализирайте списъка си и установете ясни приоритети за всяка точка преди да започнете да действате.

- Научете се да се занимавате само с най-важните задачи. Изпълнявайте ги бързо и качествено. Ако си изработите навик да планирате  и да определяте приоритети, производителността на труда съществено ще се повиши, което благоприятно ще се отрази върху кариерата ви.

Какво е календар за планиране и за какво е нужен?

Календарът за планиране служи за планиране на целите и съставяне на планове за по-дълъг период от следващия ден. Когато овладеете изкуството на планирането на деня сте готови да преминете към планиране на седмицата. Правилото е следното: не започвайте следващата седмица докато не завършите планирането й.

След това се заемете с планиране на месеца. Попитайте се:  «Какво трябва да направя този месец?» Правилото е същото: Не започвайте следващия месец докато не завършите планирането му.

След това ще се научите да координирате целите за деня, за седмицата и за месеца с целите си за три месеца, за щест месеца и за година напред.  Съгласна съм, че процесът на планиране предизвиква напрежение и отнема време, но ви уверявам, че планирайки живота си, вие ще постигнете много повече. Всички ваши действия ще са много по-ефективни и осмислени. Те ще придобият необикновена яснота. От вас ще се изисква да проявите висока дисциплинираност. Но ако изпълните това, то може да се наречете майстор на времето си. Самият акт на планиране способства ясното и точното обмисляне на действията ви. Колкото повече мислите за нещо и планирате действията си, толкова по-бързо и ефективно ще постигнете целта си.

Редовното планиране на времето ще ви позволи да отделяте повече време за дейността, представляваща най-голяма ценност. Това ще повиши ефективността на работата ви, с каквото и да се занимавате.

Предимство на каленара за планиране е това, че можете да планирате пълната визия за живота си, формирайки и записвайки в календара списъка с целите за 5, 10, 20 години напред.

Успешно планиране!