Приказният свят на остров Фаро

Малкият шведски остров Фаро е усамотен и далечен, но всичко в него изглежда като излязло от приказките. Въпреки своята отдалеченост обаче, туристите намират начини да посещават острова, за да се потопят в прекрасния му приказен свят.
   
    Когато Ингмар Бергман почина на 30 юли тази година, той остави след себе си три „Оскар"-а (наследство на един от най-великите режисьори на всички времена) и своя дом на мъничкия остров Фаро, Швеция. Населението на този остров беше 572 души, а след смъртта на Бергман - 571.
   
    Фаро е усамотен и далечен. За да стигнете до острова, от източното крайбрежие на Швеция взимате самолет, влак или автобус, кола и два ферибота. Но именно усамотението на острова е това, което го прави толкова примамлив.
   
    Ако Капрона е земята, за която времето е спряло, Фаро е островът, за когото времето никога не е съществувало. Островът няма банка, поща, банкомат, лекар или дори полиция. „Ние имаме едно училище, но то ще затвори, защото просто нямаме достатъчно деца тук", казва Керстин Калстром, учител за 38 години.
   
    На картата Фаро изглежда сякаш се е отчупил от северния връх на остров Готланд и се е подготвил да отплува към морето. Земята е плоска и зелена. Това е открито място, скалисто по западната граница, меко и песъчливо на източното крайбрежие, с черно-бели крави, които пасат в гъсти ливади покрай Балтийско море.
   


    Има много малко пътища във Фаро и повечето от тях са черни пътища с висока трева. Скалисти полета на жълти и пурпурни диви цветя дават път на прохладни, влажни борови гори, които скърцат от вятъра. Земята е засипана с мек, мехест килим на точки, които представляват гъби с размера на чинии за хранене, мравуняци високи един метър и безкрайни лехички с диви ягоди.
   
    Цялото място изглежда омагьосано. Все пак, това е страната, която измисли гномите с дебели бузи и червени шапки. И разхождайки се наоколо у вас дори може да изникне трескавото чувство, че можете да видите малките ниски хора, поклащащи се зад брезите.
   
    „Имаме си свой специален диалект тук - хората казват, че това е най-старият език в Швеция. Но младите хора напускат и езикът изчезва. Не смятам, че следващото поколение дори ще го знае", казва Калстром.
   
    Откакто земеделската промишленост на Фаро е отслабнала, неговият туризъм процъфтява. „Има около 250 жилищни домове във Фаро и над 1000 летни вили", казва Томас Содърлънд, собственик на хотела Stora Gasemora. Това, което някога е било 300-годишен чифлик с краварник и вятърна мелница, сега е превърнато в 15 стаи във вид на модерни апартаменти и романтична каменна столова.
   
    „Stora Gasemora означава голяма гъска, но звучи по-добре на шведски. Това беше най-голямата ферма на Фаро, но трябваше да я затворим, защото нямаше никакви работници. Аз не мога да работя вече във фермата, защото съм алергичен към кравите. Не можете да станете много добър фермер, ако сте алергични към крави", казва Содърлънд. Преминаването от земеделието към хотелиерството е било мъдър ход. „Всеки турист в Швеция идва тук през лятото. Това лято имаше и няколко италианци на няколко километра по-надолу", каза той.
   
    За да удължи туристическия сезон, общността е започнала Faronatta или вечери на Фаро, които се провеждат всеки септември. Всички ресторанти и барове остават отворени цяла нощ. Те сервират всички видове храна - пушена риба, сладкиши, кафе, спиртни напитки. Има занаятчийски сергии навсякъде по острова, църквата извършва литургии в полунощ, а шосето е осветено от свещи. И всичко това прилича на вълшебна нощ.
   
    Но за някои Фаро се съживява през есента, когато тълпите се връщат обратно до континента, оставяйки плажовете, пътечките и кафенетата празни от летните маси туристи. „Есента беше любимото време на Бергман във Фаро. Когато във Фаро вали, ние наричаме това времето на Бергман", казва Калстром, която е работила с Бергман по време на едноседмичния филмов фестивал, който се провежда всеки юни.
   
    Като всяко отдалечено място, Фаро има своите особняци. Хората харесват Брор Богрен, 87-годишен фермер с бяла коса и наклонена на една страна усмивка. Той никога не е пътувал до континентална Швеция и живее сам в същия чифлик, в който неговият пра-прадядо е бил роден - без течаща вода или електричество. „Никога не съм виждал компютър. Но веднъж гледах телевизия - през 1980 г., мисля", казва той.
   
    Никой на острова не заключва своите врати, коли или велосипеди. Всички се познават и почти всеки смята другия за добър приятел.
   
    Хората във Фаро са свикнали да бъдат до известна степен изолирани. Заради военно-правителствено настаняване там, гражданите, които не са от Швеция, не са били допускани до острова до 90-те години на ХХ век. „По някаква причина правителството иска ние да живеем в музей тук. И въпреки че тук е ветровито, те отказват да издигнат вятърни турбини, за да не пречат на гледката", каза Содърлънд.
   
    Преди да напуснете Фаро, почти задължително е да отидете до известния бряг на Langhammars, скалист плаж, прекъснат от масивни каменни монолити, които датират около Ледниковия период. Това е популярно място през лятото за печене на риба и гледане на залеза.
    Приказна земя на чудновати фермери и приличащи на хобити хамбари, на невидими гноми и пасене на крави, на дълбоки борови гори и много диви цветя - всичко това изглежда толкова ослепително, но е част от Фаро.