Северният и Южният остров - Нова Зенландия

Северният остров - Нова Зенландия

Северният остров е най-населеният от всичките три големи острова. Тук се намират най-красивите новозенландски забележителности, включително сърф, ветроходство, вулканична дейност и походи по отдалечените хълмове на Залива на изобилието. Ако не посетите Северния остров, пътуването ви би било непълноценно.

Области

Северният остров е поделен на 9 области:
* Нортланд
* Оклънд
* Уайкато
* Залива на изобилието
* Гизборн
* Залива на ястребите
* Таранаки
* Манауату-Уангануи
* Уелингон

Карта на Нова Зенландия,  Kaiwhakahaere

Градове

* Оклънд е най-големият град в Нова Зенладия и задължително трябва да се посети.
* Хамилтън
* Тауранга
* Гизборн
* Напиер е град в Залива на ястребите и е известен с арт деко архитектурата си.
* Роторуа е дом на няколко геотермални чудеса.
* Уелингтон е столицата на Нова Зеландия.

Нова Зенландия,  Kahuroa

Забележителности и занимания

* Национален парк „Тонгариро приютява"- най-високата планина на Северния остров, 2797-метровият вулкан Руапеху. Това е първият природен пейзаж включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1993.

* Небесната кула се намира в центъра на Оклънд. Тази голяма обсерватория и телекомуникационна кула е висока над 328 метра, което и отрежда първо място по височина в Южен Хемпшир.

* Езерото Тапо е красиво езеро близо до град Тапо. То е един от най-големите езера в Южен Хемпшир.

* Напиер е един от най-запазените примери за арт деко архитектура.

* п-ов Коромандел е тучен и спокоен участък от крайбрежието на Северния остров, известно като място за отдих на жителите на Оклънд

*  планината Таранаки, позната под името планина Егмонт, обвива угасналия вулкан.

* нос Север съчетава култура и плажове. Нос Реинга е най-северната точка на Нова Зеландия.

Племето Маори, Нова Зенландия, ST_03 ST

Събития и празници

* денят Уайтанги , който се празнува на 6 февруари всяка година, отразявя подписването  на Договора от Уайтанги, осигуряващ зема и граждаски права на маорите.

* Фестивалът в Оклънд събира известни композитори, хореографи, режисьори, танцьори и художници.

* Фестивалът на комедията се провежда в Оклънд и Уелингон.

* Международният джаз фестивал в Уелингтон

Оуклънд, Нова Зенландия,  Moriori's son

Южният остров (Нова Зеландия)

Южният остров е един от трите главни острова на Нова Зеландия. Известен е със своята сурова природа, заета предимно от Южните Алпи, които преминават през центъра на острова от север на юг. По площ е по-голям от Северния остров, но е на него живее  само една четвърт от населението на страната. Голяма част от острова е неразвит и недостъпен, макар че до повечето туристически забележителности е прокаран път.

Най-големите градове на Южния остров са Кристчърч, Дънедин и Нелсон. Куинстаун е по-малък, но много известен с екстремните дейности, които предлага.

Области

Южният остров е разделен на няколко области:
* Тасманска
* Нелсон
* Марлборо
* Уест Коаст
* Кентърбъри
* Отаго
* Саутленд

Градове
* Нелсон
* Кристчърч
* Куинстаун
* Дунедин
* Инверкархил
* Пиктън 

 

Оукланд, Нова Зенландия, Skyline Kahuroa

 

Забележителности и занимания

* Проливът Милфорд, въпреки отдалеченото си местоположение, е една от известните забележителности в страната. Разходките с лодка около пролива (всъщност е фиорд, а не пролив) са много подходящ начин за придвижване, макар по-авантюристично настроените туристи  предпочитат да си сглобят каяк.

* на юг от пролива Милфорд се намира още по-затънтения пролив Дабтфул. И двете природни дадености са част от нациоанлния парк Fiordland.

* планината Кук ( Аораки), което означава „пронизващият облаци", е най-високата планина в Нова Зеландия на 3754 метра надморска височина

* Нелсон е географският център на страната и е известен като най-слънчевото място в Нова Зеландия. Градът и близките плажове предлагат забавления, но намиращият се наблизо национален парк Абел Тасман е истинската забележителност в областта. Организираните дневни преходи по плажовете, крайбрежната ивици, папратовите гори и гледките са внушителни. Ако искате да стигнете до парка ще трябва да поемете по пътя на запад от Нелсън и да се качите на лодка, за да стигнете до парка.

* Кетлините е област от зелени възвишения, пусто крайбрежие и диви животни като албатроса и  жълтооките пингвини.

* Живописните разходки с кола - ако поемете на запад по  западното крайбрежието на Южния остров от Нелсон до Куинстаун  ще видите най-красивата брегова линия на света.