Сталин за национализма


"Не, ние правилно постъпваме, че така сурово наказваме националистите от всякакви раси и цветове. Те са най-добрите помощници на нашите врагове и най-злите врагове на собствените си народи. Все пак заветната мечта на националистите е да раздробят Съветския Съюз на отделни "национални" държави, и тогава той ще стане лесна плячка за враговете. Народите пък, населяващи Съветския Съюз, в болшинството си ще бъдат физически изтребени, останалата част ще се превърне в безсловесни и жалки роби за завоевателите. Не случайно презрението на предателите на украинския народ са лидерите на украинските националисти, всички те вече получиха поръчка от немското разузнаване да разпалват сред украинците, които са същите тези руснаци, ненавист към руснаците и да постигат части на Украина от Съветския Съюз. Та цялата тази стара песен от древни времена още от съществуването на Римската империя: разделяй и владей.
Особено са преуспяли в работата с разпалването и настройването на едни народи срещу другите били англичаните. Благодарение на тази тактика, подкупвайки жалките и продажни вождове на различните народи, капиталистическата островна Англия - първата фабрика на света, нищожно малка по размери, успяла да завладее огромни територии, да пороби и ограби много народи по света, да създаде "Великата" Британска империя, в която, както превзето заявяват англичаните, никога не залязва слънцето.
С нас този номер, докато сме живи, няма да мине. Така че напразно хитлеровските идиотчета именуват Съветския Съяз "картонена къщичка", която сякаш се разрушава при първото сериозно изпитание, разчитат на несигурността на дружбата на народите, населяващи днес нашата страна, надяват се да ги скарат един с друг. В случая с нападането от Германия на Съветския Съюз хора от различни националности, населяващи страната ни, ще я защитават, обричайки живота си, като своя горещо любима Родина.
Обаче не трябва да недооценяваме националистите. Ако им разрешим безнаказано да действат, те ще донесат много беди. Ето защо трябвада се държат в железен юмрук, да не им се дава да се приближават до единството на Съвесткия Съюз"...