Такси служба без диспейчър

Правилно казват, че днес света владеят тези, които владеят най-новите технологии.

Интернет, като технология, вече унищожи пощата (даже в САЩ пощата е на ръба да фалира), на ред са хартиените СМИ и книгоиздателството; развитието на мобилната връзка погубва стационарните телефони (жиелите на градовете днес спокойно минават без тях). А мобилните приложения могат да унищожат диспейчърсите служби на такситата (и не само тях).

Както вече започна да става в Лондон.

 

Такси в ЛондонеВ Лондон, където се наброяват 23 хиляди таксиметрови автомобила до сега съществува проблема да хванеш свободна кола. И при това, много таксиметрови шофьори стоят с часове, очаквайки потенциални клиенти не там където трябва.

Как да съединим мръзнещия навън потенциален клиент и жадуващия да припечели шофьор?

 

Разбира се, има диспейчърски служби, в които може да се обадите и те ще насочат към вас най-близкия автомобил. Но това може да отнеме мноог време.

В Лондон няма частни таксита, за това там проблема с намирането на такси е преди всичко проблем със загубата на време (а не на пари).

Но и това се оказа достатъчно веска причина за създаването на абсолютно нова служба за таксита, която се управлява чрез мобилно прилоение, наречено на създателите си - Hailo.

Това мобилно приложение обединява таксиметровите шофьори и потенциалните клиенти в едина мрежа, при това, с геолокация (приложението използва  GPS-навигатор).

Всеки клиент, отваряйки приложението, веднага вижда всички близко разположени до него таксиметрови коли и статусите им.

 


(скриншотовете са взети от Android Market)

Той може да извика през приложението всеки автомобил, намиращ се наблизо.

Приложението даже ще му покаже, след колко минути може да седне в таксито:

 

Избора трябва да се потвърди:

В процеса на отчакване клиента може да разгледа лицензията на таксиметровия шофьор и снимката му (ако последните предизвикат у него подозрение, той има право да отмени поръчката и да избере друг шофьор):

Направо в приложението клиента може да назначи мястото и даже да плати с карта (ако платежната карта е регистрирана в Hailo):

Приложението съобщава за пристигането на таксито и даже дава време на клиента да го намери (включва брояча след 5 минути):

 

Колко скъпо е таксито в Лондон: 14 британски лири са около 34,5 лв

Самият стартъп - Hailocab.com - печели 10% комисионна от всяко платено пътуване.

Ако имаме предвид, че оборота на такситата в Лондон е повече от милиард британски лири на година (1,5 милиарда щатски долара), то един стартъп, слагайки под себе си целия пазар, може да печели за своите създатели 150 милиона долара на година. 

В наши условия такъв бизнес би получил не по-малко признания както от таксистите, така и от клиентите.

Даже в моя малък град е практически невъзможно да хванеш такси на улицата (такситата се разполагат на групички само около гарата, до големите райони и магазини). Диспечърите неохотно изпращат коли в неизвестни маршрути, а понякога даже отказват.

В големите градове, където пазара владеят частните фирми и автомобилните задръствания, това приложение ще бъде още по-полезно.

Който успее да внедри подобен сервиз в България - ще завоюва пазара на такситата без особена борба.

Тук не е нужно само да се договаряте  със съществуващите такси служби или институции.

Трябва просто да предложите на хората безплатно приложение, което ще им помогне да спечелят време и пари.