Tакси-терапия

Тази идея може да се разглежда като:

- начин за оцеляване на службата такси в конкурентната борба,

- начин за създаване на хибриден бизнес (такси + психотерапия),

- начин за оцеляване на специалистите, които нямат пари за реклама на услугите си.

Една от службите за такси в Стокхолм реши  да предостави на клиентите си безплатна служба по психотерапия.

 

Психотерапия в такси

Все пак така и така хората, сядайки в таксито досаждат на шофьора с разговори за проблемите си.

А практически всички шофьори на таксита в Стокхолм са чуждестранни граждани (или бивши чуждестранни граждани). За ролята на  попътни психотерапевти те подхождат малко (най-доброто, кеото могат да правят в това качество е да се съгласяват).

А Швеция е северна страна, където зимата е много студено и има малко слънце (слънцето се показва през това време само за 2-3 часа на ден). Тук живеят много самотни хора. А алкохол се продава само до 18 часа (както разказваше един шведски журналист).

И ето тази такси служба предложила на всички желаещи безплатен психотерапевт на задната седалка. Който не само ще изслуша клиента, но и ще му даде практически съвет.

Трите психотерапевта са жени.

Можете да изберете предварително.

Както каза една от поканените терапевти, традиционните й услуги струват 165 долара на час (при работа в обикновен терапевтичен кабинет). В службата за такси тя, вероятно няма да работи безплатно. А кой ще й плати? Разбира се, самата такси служба, когато разбере, че маркетинговият ход ще й донесе допълнителна печалба в конкурентната борба сс Uber (който, изглежда, стои като кост в гърлото на традиционните таксита в много градове по света).

Въпрос: До колко на хората са нужни услугите на жив психотерапевт? И може ли след завършването на този експеримент да се въведат тези услуги срещу заплащане?

По принцип идеята е интересна с това, че показва, че всичко, което е по-мобилно (в буквален смисъл) става бизнес. Ако преди хората ходиха да си купуват дрехи и продукти в магазини, то днес, най-често и дрехите, и храната пристигат при хората сами. 

Мобильные услуги в такси

Появяват се услуги на гуми (когато бизнеса сам идва при човека).

Скоро услугите не само ще идват вкъщи, а ще съпровождат човека в живота - в таксито, автобуса, на разходка из града.

Например, отиваш на разходка с детето, каниш учител по английски (японски) език, за да може по време на разходката да те учи на практика.

Или обядваш в ресторант (кафене) и каниш юриста, който ще ти състави нужния документ.

Отиваш до фризьорския салон със своя личен логопед и докато седиш в креслото с майстора, логопеда ще ти оправи "р-то".

И скоро действително ще става така. Все нямаме кога, специалистите все по-трудно намират клиенти - така че съвместно ще се подстроим един под друг.