Това, което ни разсейва

25/04/2017 11:26

 

Успехът има много силни врагове, но в тази статия ще засегна само един, който ни разсейва. Точно той не ви позволява да осъществите мечтата в набелязания срок, а може би не ви позволява да я осъществите.

Задачите, които заемат вниманието ни и ни расейват, могат да бъдат много незначителни и лишени от смисъл.  Даже това, което разсейва вниманието само за минута, може да открадне половин час и повече време. Разсейват ни хиляди неща, особено – хобито, което ни разсейва от по-важната работа. А сложните отношения с близки хора, приятели, познати, също поглъщат времето и вниманието ни.

Ако мислите, че в това няма нищо страшно, то много грешите: истината е в това, че заобикалящите могат лесно да разрушат решимостта ви да постигнете успех, или, ще започнете да прилагате по-малко усилия. Те ни карат да мислим, че прекалено много работим или много време отделяме за дейността си. Те ни наричат меркантилни,казват, че сме се променили, преди сме били различни, влагайки в това смисъл, че сме станали по-лоши. Те имат добри намерения. Те ни желаят добро, но това добро е много относително и субективно. Нали ние знаем, накъде водят добрите намерения. Околните могат да бъдат абсолютно искрени, но това не винаги е благо за нас.

Не им позволявайте да ви разсейват. Времето ни често крадат другите хора, особено така наричаните «приятели». Може да ни разсейва спортът. Може да ни разсейва работата. Да, работата. Забравете за нея, когато свърши работния ден. Не мислете за работа през почивните дни! Нека работата взема вашето време и владее разума ви само в работните часове, но не й позволявайте да вземе душата и сърцето ви, даже, когато сте на работа.

Могат да ни разсейват миналите успехи. Често чувам, как хората говорят за миналите постижения. Те живеят с миналите си успехи, те са привързани към трофеите си. Но ако живеем в миналите успехи, това ни пречи да поставяме пред себе си нови цели и да се стремим към тях. Това, което сте постигнали е прекрасно, но ако не пуснете миналите постижения, те ще започнат да ви дърпат назад. Отпразнувайте успехите си и се движете напред. Благодарете от цялата си душа за успехите си, но нека разумът е концентриран върху нови задачи.

Не се превръщайте в легенда за самия себе си и само на себе си. Нека за постиженията ви говорят другите. Постиженията ви говорят сами за себе си, а задачата ни е да вървим напред, да растем и да се развиваме.

Всичко, което ни разсейва, ни кара да губим концентрация. Една от причините за неуспехите ни е отсъствието на концентрация. Отсъствието й ни лишава от успех. Заради него ние забравяме за мечтата си. Отсъствието на концентрация може да предизвика погрешно чувство на увереност. То е опасно и деструктивно. Постоянно осъзнавайте, какво ви разсейва от целта. Научете се да казвате «не». Не е възможно да се харесвате на всички и да ощастливите всички. Научете се да се отказвате от хубавото в полза на великото.

Ние сме способни да остраним още сега всичко, което ни разсейва, и да не си позволяваме да се разсейваме в бъдеще. Богатството не идва случайно. То винаги е дълго очаквано и не може да ни падне на главата случайно. Не се разсейвайте. Не губете концентрация. Всичко и всички преднамерено или непраднамерено, ще претендират за времето ви, парите и вниманието, а вие даже няма да забележите, какво ви разсейва от това, което ви е подготвила съдаба. Бъдете проницателни, научете се да разпознавате какво разсейва вниманието ви и ви пречи. Научете се да определяте, какво ви помага и ви донася полза по пътя към успеха. Даже ако просто осъзнавате това, ще ви е много по-лесно да вземате верни решения. Не губете концентрация.