«Удивителната тайна» на Нейтингел

21/04/2017 10:05

 

Посланието бе създадено от Нейтингел през 1956 г. То съдържа въпроса, който той си задаваше още от 9 годишна възраст. Нейтингел бе роден по време на криза в много бедно семейство. От детсво той търсеше отговор на въпроса, защо едни богатеят, а в същото време други се борят за оцеляването си. Отговори от възрастните той не можа да получи и за това четеше всевъзможни книги, надявайки се и вярвайки, че рано или късно ще намери търсения отговор.

 Минаха много години, и на 35 годишна възраст той направи аудио-запис. В едно неделно утро този запис трябваше да бъде чут от група продавачи в негово отсъствие. След завръщането си той разбра, че посланието му има толкова огромен успех, че хората, които го чули, поискали да получат копие за себе си и приятелите си. Нейтингел подписа договор за издаването на касета с Columbia Records. За негово учудване касетата без каквато и да е рекламна кампания или маркетингови усилия стана бестселър. Тиръжът  превиши 1,000,000 екземпляра, и касетата получи статус «златна».

Нейтингел я нарече «Удивителната тайна». Тази касета сложи началото на нов отрасъл за личностно развитие, благодарение на това, че той успя да открие истинското значение на удивителната тайна, имаща решаващо влияние върху постиженията ни в живота.

Хайде да погледнем младежите на възраст 25 години. Всички те свято вярват в това, че ще постигнат успех в живота. Ако попитаме някой от тях, иска ли да постигне успех, ще чуем положителен отговор и ще видим, че подхождат към живота запалено. Но на възраст 65 години само 5% от тях са истински успешни. Защо толкова много хора търпят поражение. Къде отидоха искрите в очите им за изминалите 40 години? Къде отидоха мечтите им, плановете, целите? Откъде се взима пропастта между намеренията и постиженията им?

Предвид, че само 5% от хората постигат успех, ние трябва да определим, в какво се състои този успех. Успехът е последователната реализация на достоен идеал. Ако човек работи върху реализацията на някаква определена цел и знае на къде се стреми, той ще постигне това. Ако не го прави, го чака поражение.

В наше време противоположност на смелостта не е страхливост, а комформизъм и прособимост. Хората постъпват точно така, както всички останали 95%, без да си отдават отчет за това, че всички те са тези, които не са постигнали успех.

Успех постигат само хората, които по последователен начин реализират достоен идеал. Това са хората, които казат «Аз знам какъв искам да стана» и след това работят върху постигането на целта си.

Човек на успеха е всеки човек, който се занимава с това, с което иска да се занимава.

Нейтингейл от 20 годишен искаше да знае какво определя съдбата на човек. Съществува ли отговор, благодарение на който  бъдещето ви ще стане предвидимо в по-голяма стапен? Има ли такъв отговор, който ще може да гарантира на всеки човек постигане на успех, и когато се запознае с него да знае как да го използва? Такъв отговор съществува и Найтингейл го намери.

Замисляли ли сте се върху това, че някои работят с всички сили и въпреки това не постигат нищо особено, докато други, без особено да се затрудняват, имат всичко? Причина за това са целите.

Защо хората, които имат цели, постигат успех, а тези, които ги нямат, търпят поражение?

Ето го ключът към успеха: ние ставаме такива, за каквото мислим.

Ето какво казваше Марк Аврелий: «животът на човек изглежда така, както го формират мислите му».

Дизраели каза: «Ако човек има цел, и той трябва да я постигне, то нищо на света няма да може да му попречи».

Ралф Уолдо Емерсън каза: «Човек е това, за което мисли цял ден».

Човек, който мисли за конкретна достойна цел, я постига, защото мислейки за нея, той става този, за когото мисли. А човек, който няма цел, който не знае в каква посока върви, във връзка с което мислите му са пълни със страх, неувереност, става такъв, за каквото си мисли. Животът на такъв човек е препълнен с безпокойство, страх и опасения. Ако той не мисли за нищо, той става нищо.

Да предположим, фермер разполага с плодородна земя, на която може да засее каквото и да е. Решението зависи изключително от  фермера. Плодородната земя символизира човешкия разум, тъй като на разума ни му е безразлично, какво ще посеем.

Човешкият ум е много по-плодороден и скрива повече тайни, отколкото земята. Но действа съгласно същите закони, без да се грижи за това, какво е посеяно: успех, поражение, достойна цел или неразбиране.

Забелязали ли сте, че един и същи закон, благодарение на който постигаме успех, може да стане двустранен меч? Трябва да контролираме собственото си мислене. Същото правило, което довежда човек до успех в живота и богатство, може да го доведе до поражение и бедност. Всичко зависи от това, как да използва това правило: добре или лошо. Това е удивителната тайна.