Умееш ли да живееш?

25/01/2017 09:52

 

Реших да напиша тази статия, защото вече толкова години живеем а до сега не сме се научили да живеем.

Какво имам предвид?

Погледни обикновения човек: той постоянно е в гоненица. Трябват му пари, за да плати кредитите, на работа трябва да реши «милион» проблеми, вкъщи да направи едно, друго, трето, сутрин на път за работа човек мисли за това, какво ще прави в работата и какви проблеми трябва да реши, вечер в задръствания мисли за това, какво хубаво е направил днес, какво лошо.

Човек постоянно се притеснява и мисли или за миналото или за бъдещето, при това тези мисли далеч не са съзидателни. Те по-скоро са празни и безсмислени. Мозъкът мисли, защото е свикнал да мисли!

Защо празни и безсмислени?

Защото след 2-5-10 години това изобщо няма да има значение.

Когато учих в училище се притеснявах за това как написах контролното и каква оценка ще получа. Страхувах се да не ме извикат на дъската, когато не съм учила. В работата се притеснявах дали ще се справя с поставената задача в срок, за да не ме уволнят (въпреки че върших работата си прекрасно).

Сега, оглеждайки се в миналото аз разбирам, че това изобщо не е имало никакво значение за настоящето ми. Повече от това, оглеждайки се сега в миналото и спомняйки си неприятните моменти и проблеми, аз усещам голяма радост, защото благодарение на тези ситуации аз пораснах и успях да създам щастливия си живот.

За какво тогава се притеснявах толкова силно, че се довеждах до сълзи?

Аз не живеех, аз се притеснявах!

И така живеят милиони хора. Те живеят в страх и в притеснения.

А какво ще стане, ако...

Нищо няма да стане!

Всичко ще остане така както е!

Когато бяхме на почивка в Малдивите, наблюдавахме едно семейство. На тях постоянно нещо не им харесваше. Те ходиха с недоволни лица и постоянно фъркаха, че нещо не е наред. А нали те просто обръщаха внимание на незначителни дреболии, но не виждаха наоколо синия океан, белият коралов пясък, кораловия риф под водата, слънцето, палмите и друга красота.

Какво да говоря за обикновените хора, ако тези на Малдивите не виждат цялата тази красота! Ние сме така зациклени върху дреболиите, че забравяме, че живеем!

Огледай се наоколо! Ти си грандиозно творение на Вселената, на Бог, обърни внимание на природата, погледни любимите хора до теб!

Ето това е действително важно!

Животът не е изкарване на пари или решаване на проблеми, въпреки че за много това е точно така. И за това те са нещастни.

Животът са усещанията!

Аз искам животът ми да е пълен с щастие, радост, любов, чувство за самореалнизация.

Много хора мислят, че ако имат много пари, ще имат и щастие, и радост и любов. И аз така мислих. Само че щастието, радостта и любовта не се увеличиха. И аз разбрах къде е истинския път. Другите мислят, че ако се отърват от проблемите, то поне малко ще си починат. Но това е само илюзия, която е построил мозъкът ни.

Искам да споделя с теб магическа фраза, която връща човек към живота: «Аз съм тук и сега!» когато произнасяш тази фраза, ти се връщаш в настоящето. Тази фраза «изключва» разума (премахва мислите) за няколко секунди.

Много обичам да играя на тенис. Това е много енергична и бърза игра. Силната енергия бързо включва мозъка и ти започваш да мислиш: «Задължително трябва да забия тази топка... ако не стане ще загубя играта...», «О, браво на мен! Аз печеля! Супер!...»

И знаеш ли, какво забелязах?

Всякакви мисли за играта, позитивни или негативни, водят към поражение!

Как така позитивните мисли водят към поражение?

Всичко е много просто: всякакви мисли рушат фокуса. Първо, ти се фокусираш не върху играта, а върху мислите! Второ, мислите те отвеждат от Вселенския поток и, като резултат ти губиш!

И аз осъзнах, че най-доброто печелившо състояние е изобщо да не мисля от началото до края на играта. Просто да играя! И «тук и сега!» е най-добрата афирмация за това. Колкото е по-отпуснато тялото, толкова е по-добър резултатът.

В живота е същото: колкото си по-отпуснат, толкова е по-добър резултатът.

А всичко защото си открит за идеята!

Вселената е пълна с изобилие! Ти си се родил в потока на изобилието! Но в продължение на живота си започнал да мислиш, сам си започнал да избираш и си излязъл от този поток. Когато казвам да не мислиш, изобщо нямам предвид нищо да не искаш и да живееш като амеба. Забележи, да искаш е чувство, а не мисъл.

Разумът ни накара да смятаме, че без мисли няма да има живот.

А всъщност тук без мисли и започва истинския живот!

Живей с чувства! Ето това е пълен живот!

 

 

Искаш ли да предвиждаш бъдещето си?

Желанието е отправна точка за всички успехи и неуспехи в живота

Според желанията на човек или тяхното отсъствие може лесно да се предвиди, къде ще е човек след 1-5 години

Аз разделям 5 състояния на човека в зависимост от силата на желанието и тези състояния определят, ще има ли растеж, плато или спад.

- Състояние на страстно желание (много искам!)

Когато човек се намира в такова състояние, неговото ниво на вяра и енергия се замърсява. Той е способен на всичко! И в такъв период се случва огромен и стремителен растеж.

Точно в това състояние проблемите нямат значение! Човек просто върви и действа, въпреки страха, съмненията, оправданията, «Съветите на другите хора» и други ограничаващи фактори.

 Всички пробиви в живота се случват именно в това състояние на човек. Важно е това, че състоянието на страстното желание се поддържа от действието. Човек не просто иска, той прави. При това много луди неща!

Какви чувства присъстват в това състояние?

Драйв, възторг, вдъхновение, всемогъщество, безстрашие, мощна вяра, еуфоря!

 

- Състояние на желание (аз искам)

Това е състояние на бавен растеж. В този период не се случва пробив и кардилани промени. В този период  просто се поддържа темпото, който човек е взел по време на състоянието на страстно желание. Да, той иска, да, той се стреми, но този  стремеж става равен и последователен. Той сякаш по инерция се движи нагоре и напред. Активността е на високо ниво, но от време на време си прави компромиси.

Плюс на това състояние е в това, че то е по-стабилно, отлкото състоянието на страстното желание. Огънят е много по-лесно да се поддържа отколкото да се запали.

Ти можеш да поддържаш огъня просто за сметка на желанията.

Какви чувства присъстват в това състояние?

Радост, отлично настроение, щастие, вяра, енергия, стремеж.

 

- Състояние на неутралност (би било добре да...)

Всеки спад започва точно тогава, когато желанията губят силата или изчезват. Това може да се случи по различни причини, например, осъществяваш  желанието си, някакво събитие превключва вниманието ти, разочарование, падна вярата ти в желанието или в себе си, желанието се оказа погрешно и т.н.

Състояние на неутралност – това е вече състояние на началото на спад. Енергията не стига, за да растеш. В най-добрия случай човек просто плува по течението! Той вече прекалено обръща внимание на проблемите, слуша съветите на другите хора и оправданията на собствения разум. Появява се скука в живота. Надделява мързелът.

Желанията преминават в реда на фантазиите. Появяват се надежди! Ако по време на състоянието на желание и страстно желание присъства вярата, която създава и материализира, то тук има надежда.

Лично аз отнасям надеждата към редицата на негативните чувства. Тя не помага да действаш и способства безделието.

За това, ако забелязваш в себе си надежда, ти се намираш в спад.

Какво присъства в това състояние?

Надеждата, лекото разочарование, някаква неудовлетвореност, лека скука, мързел, умора

 

- Състояние на безразличие (все ми едно)

Това е сериозен спад в живота. Човек вече изобщо не мисли за бъдещето. Той вече изобщо особено не се замисля за нещо. Има много проблеми, и тези проблеми така са «затиснали» човек, че той просто не издържа и решава да пусне всичко на самотек. Енергията стига само да си «мърда краката».

Какви чувства присъстват в това състояние? Смирение, безсилие, неразбиране, скука, силен мързел, самота, ненужност, някаква апатия, силна умора.

 

- Състояние на депресия и апатия (аз нищо не искам)

Това състояние, когато човек напълно губи вяра. В това състояние даже мозъкът изключва и човек често изобщо за нищо не мисли и нищо не прави. Просто лежи. Енергия изобщо няма. Най-вероятно и работа вече няма. Защото такъв сътрудник на никого не е нужен. В това състояние става не само спад, а и просто разрушение на човека в живота. Глобално се губи самооценката.

Какви чувства присъстват в това състояние?

Чувствата отсъстват.

 

В какво състояние се намираш ти?

А сега погледни своята материална реалност. Тя е следствие на състоянието ти, което си имал преди 6-12 месеца.

А сеганото ти състояние определя материалната ти реалност след 6-12 месеца. Харесва ли ти такава материална реалност?

Ако не, спешно се вземи в ръце!

Търси истинското желание!