Успехът се гради върху грешките, неуспехът е само стъпало на път към успеха

15/04/2017 17:10

Грешките притежават скрита сила, която ни придвижва напред и нагоре, но те не могат да ни помогнат, когато започваме да обвиняваме другите хора за неуспехите си. Поемете отговорност за грешките върху себе си, но никога не се обвинявайте. Обвиненията действат много негативно.

Всички от време на време търпим неуспех и правим грешки. Но всъщност успешните хора правят много повече грешки от обикновените хора. Нали грешките са опит, това са знания какво да не правим занапред. Спомнете  си Томас Едисън: той намери 10 000 начина, как крушката няма да работи, и на края само един как тя ще работи. Така и по пътя към успеха вие повече ще срещате проблеми и неуспехи отколкото успехи, но важното е това как ще виждате тези проблеми. Ако ги погледнем от правилна светлина, то те са наши учители и помощници, които не ни позволяват да се изгубим на пътя. Ако правим нещо не както трябва, получаваме урок и сме задължени да се върнем на пътя. Ако виждаме неуспехите като нещо лошо, ние се опитваме да ги избегнем толкова силно, че преставаме изобщо да работим. И тогава със сигурност успех няма да видим. Хората, които се опитват да направят нещо и търпят неуспех, са много по-добри от тези, които пробват нищо да не правят и имат успех. Винаги е по-добре да претърпим неуспех правейки нещо, отколкото да се различим в нищо неправенето. Този, който нищо непредприема, никога не търпи неуспех. Хората, които никога не са грешали, имат малко победи.

Системата за образование ни учи да се пазим от грешките, да ги допускаме колкото може по-малко. Учили са ни в училище, че да се допускат грешки е лошо, наказвали са ни за тях, с това са развили страх от грешки на подсъзнателно ниво. Системата за образование подготвя хората за наемен труд, а не бизнесмени. Изгодно е да ни възпитават по този начин, за това не се учудвам, че вие, както и аз в началото, също панически сте се страхували да допускате грешки. Просто правило: ако искате успех, то ще ви се наложи първо да си имате работа с провал. Неуспехът ни подготвя да овладеем успеха.

Една от съставящите на успеха е още веднъж да станете след като паднете. «Няма да потънете, падайки във водата, ще потънете, ако останете да лежите в нея» (Ед Коул) «Не се страхувам от бури, а се уча как правилно да управлявам кораба». Обстоятелствата управляват слабите, и те също така са инструменти за мъдрия. Не позволявайте на вашите проблеми да ви управляват. Вие трябва да ги управлявате. Проблемът, с който се сблъсквате, е просто възможност за вас да направите нещо по-добре, да се върнете назад и да започнете по-правилно.

Ако правите нещо, ще имате проблеми. Само не се концентрирайте върху неуспехите, направете изводите и забравете за неуспехите, мислете за наградите, които ви чакат, за времето, когато ще постигнете целите си. Грешките сами по себе си са обикновени житейски ситуации.  Унищожават ви не грешките, а отношението ви и това как се справяте с тях. Успехът представлява по-голямо количество грешки, отколкото правилни стъпки. Защото, ако планирате да бъдете успешни, научете се да реагирате по съответен начин. Успехът се гради върху грешките и упоритото решаване на много проблеми. Успешните хора умеят да трансформират пробемите в решения. Те взимат трагедията и я превръщат в благословение. Винаги, когато падате, вие падате напред към целта. Не се концентрирайте върху негатива повече отколкото върху позитива, не оставайте да лежите в локвата. В локвата не ви свети богатство, само бедност.

Успехът често не е това, което мислят хората за него. Успехът е тясно свързан с неуспеха. Човек, който прави много грешки, обикновено получава успех на по-високи нива в дейността си. Повечето хора мислят за успеха и за неуспека като за противоположности, но и двете явления са резултати от един процес. Вашият сезон на грешки и неуспехи е най-доброто време за засяване на семената на успеха ви. Най-голямата грешка, която можете да направите в живота, това е постоянно да се страхувате нещо да правите.