За да постигнете успех, трябва да си поставяте цели

20/12/2017 09:53

 

Как мислите, кои действия дават абсолютна гаранция за неуспех, която настига хората в живота?

Трагедията е в това, че повечето хора действително мислят, че вървят към успех, но всъщност вървят към поражение. Отговорът на поставения по-горе въпрос е в поставянето на цели. Ако не си ги поставяте, ви отивате на никъде.

Говоря за големи цели. Разбира се, всички хора имат цели, но тези цели са от рода да си намерят работа. За какво? За да оцелеят някак-си. Вечер да гледат телевизия и да пият бира. Нужно им е много да си почиват при 40-часова работна седмица. Умът им бързо се изморява, тъй като не знае с какво да се заеме.

Забележете, че никой никога не заминава за отпуска без конкретен план. Избират курорти, резервират самолетни билети, опаковат куфари. Т.е. правят всичко както трябва. Всичко е планирано. А когато отпуската свършва, вървят в живота без цел. Защо се случва така? Нима тези хора, които не постигат успех, действително предварително планират да претърпят неуспех в живота? Не мисля. Проблема е в това, че те изобщо нищо не планират. За това имат няколко основни причини.

Първо, никой не им е обяснил, че целите са жизнено необходими.

В училище учат, че целите вместо вас ще постави шефа. Ако родителите също са работили за някого, то и тях са ги научили същото. Но разберете, шефът поставя цели, изгодни за него. За вас никой няма да се погрижи, освен вас самите. И само вие сте в състояние да поставяте цели за себе си. За съжаление истината е в това, че ако не го направите, вместо вас ще постави цели някой друг, но тогава ще постигате не собствените си цели, а чужди, например на шефа, държавата, и прочее. Т.е. на всички, освен вашите. Нима семейството на шефа ви е по-скъпо, отколкото вашето собствено? Навярно не.

Второ, не знаят, как да го направят.

Поставянето на цели е лидерско качество. А на лидерство можете да се научите само самостоятелно. Никой не е заинтересуван да ви учи на това безплатно. За какво му е на някой, освен на родителите, да ви учи на поставяне на цели.

Да, поставянето на цели е съпроводено с определена опасност, но рискът е безкрайно по-голям, когато не си поставяте никакви цели. Ако се страхувате, че няма да постигете целите, не казвайте на никой, че сте си поставили цели. Изобщо никога не следва да споделяте целите си с когото и да било, ако не сте убедени, че тези хора не само вярват в постижимостта им, но и искат да ги постигнете. А за себе си знайте, че ако не сте си поставили цел – вие сте я изпълнили 0%. А ако сте си поставили, но не сте я изпълнили, все едно ще е повече от 0%.

Четвърто, хората имат толкова низка самооценка, че се смятат за недостойни да получат това, което биха искали да постигнат.

Понеже вярата им е насочена срещу тях, това и получават. Еко сте един от тези хора, разберете, че сте създадени по образ и подобие на Бог. Как можете да сте недостойни? Всичко, което има на Земята е създадено за вас. Отивайте и си взимайте. Посредством известни на днешен ден методи за внушение, вие можете да промените това, как виждате себе си. Мислено представяйки си себе си такъв човек, какъвто бихте искали да бъдете, този образ постепенно ще започне да се попива от подсъзнанието и ще въздейства на поведението ви.

Разбира се, има категория мързеливи хора, които просто не искат. Те толкова са свикнали с това, което имат, че в крайна сметка са го обикнали. И как сега могат да променят каквото и да било? Ако предложите на такива хора някаква възможност,те ще ви се изсмеят. Може би, ако им донесете просто така куфар с пари, те биха го взели. Но, надявам се, не се отнасяте към тези хора.

Много трудна задача е да се достигне назначение, което не съществува. Ако във вас отсъстват абсолютно определени, точни, ясни поставени цели, то няма да успеете максимално да реализирате този потенциал, който е заложен във вас. Вие трябва да сте осмислено конкретен.

Животът е ценен сам по себе си, но той продължава само докато има нещо ценно в качеството на обект и цел. Целите в живота са важни, и това знае фактически всеки. Обаче, било то по собствен избор, или поради безразличие, средният човек продължава да блуждае из живота, движейки се по линиите на най-малката съпротива, оказвайки се пътник, който броди в тъмнината и отказва да бъде осмислено конкретен.

Човек във функционален план е подобен на колело. Ако той не се движи напред и нагоре, в посока към целта, то навярно ще изгуби равновесие и ще падне. Ако страстно искате нещо, трябва да го направите ваша конкретна и ясно определима цел. И щом по-натам ще действаме така, сякаш в никакъв случай не можем да претърпим неуспех, то ще се случат много различни неща, които ще ни помогнат действително да не го претърпим. Единственият начин да стигнем до върха е да си поставяме този връх за цел. Забелязали ли сте, че има такива дни, когато се събуждаме без каквито и да е планове в главата, без каквато и да е ясна или разплута картина за това, къде отиваме днес и какво трябва да направим. В такива дни нищо не успяваме да направим. Денят минава безцелно и даже се радваме, когато накрая свършва. Но когато имаме план за деня, успяваме да направим това, което искаме. За да направим нещо, трябва първо да го планираме. Поставяйте си цели ако искате да получите резултати. Ако се стремите към успех, установете пределни срокове, конкретни дати и обеми. Ще постигнете резултат само тогава, когато имате план.

Ако човек няма цели, няма да има за какво да живее - той бързо изгасва, когато мозъкът не е зает с конструктивно действие, той се занимава с деструктивно. Това обяснява, защо хората, имащи цели, живеят по-дълго и стареят по-бавно. Целите и само целите могат да задържат човек в този свят тогава, когато са безсилни лекарите. Пламенното желание притежава такава мощ, че е способно да отдалечи неизбежна смърт с години. Нека целите ви помогнат да живеете по-дълго. Нито едно лекарство на света няма да може да върне човек към живота така, както го прави пламенната мечта и твърдата цел.