ЗАЩО Е ПО-ДОБРЕ ДА ДАВАШ ВМЕСТО ДА ПОЛУЧАВАШ?

06/12/2016 17:32

 

 

Нека сравним моделите на мислене на бедните и богатите хора.

Бедните хора са концентрирани върху себе си. Богатите са фокусирани върху създаването на блага за другите.

Бедните хора мислят как да получат. Богатите хора мислят  как да дават.

Тук се крие тайната на изобилието и процъфтяването. Просто промени фокусацията си и ще влезеш в потока на богатството и изобилието.

Вместо да мислиш, как да получиш определена сума пари, мисли как да създадеш ценност. И тогава парите сами ще дойдат при теб. Вместо да търсиш любовта, давай любов. И любовта сама ще дойде при теб.

Всичко, което даваш без желание да получиш обратно, получаваш обратно, но увеличено сто пъти.

Когато даваш, ти вече се чувстваш богат и процъфтяващ.

Когато си в търсене, как да получиш нещо, ти чувстваш нужда и получаваш още повече отсъствие на желаемото.

В първия случай ти излъчваш във Вселената чувство на богатаство. Ти казваш на Вселената: «Аз имам толкова много за това давам».

Във втория случай казваш на Вселената: «Имам малко, не ми стига».  И според закона на притеглянето ти привличаш в живота си още повече от това, което излъчваш във Вселената.

Само че тук има капан за бедни хора. Те мислят: «А, щом трябва само да давам за да получавам, тогава ще давам». Те дават, очаквайки отплата. Те дават хиляда лева в надежда да получат 10 хил лева. Но това не е даване, това е сделка. Те сякаш сключват сделка с Вселената, казвайки: «Аз ще ти дам толкова, но в замяна очаквам ето толкова».

Това е моделът на мислене на бедния човек.

Богатите хора дават без желание и надежда да получат нещо взамяна. Те просто дават от чисто сърце.

Промени модела си на виждане на света.

Вместо да търсиш как и откъде да получиш, търси какво можеш да дадеш.

Тогава няма да ти се наложи да се безпокоиш за получаването. Вселената сама ще ти дава.

Колкото повече влизаш в потока на богатството и процъфтяването, толкова повече ще поискаш да даваш и да създаваш блага на другите хора, без да очакваш нещо в замяна. А Вселената ще ти връща всичко стократно. Помисли, какво искаш... Любов, пари, повече приятели, уважение, щастие, радост... Какво още?

А сега започни всичко това да даваш. 

Искаш много приятели? Стани приятел. 

Искаш любов? Започни да обичаш.

Искаш да получиш пари? Давай пари.

Искаш щастие, радост? Започни да даваш щастие и радост на другите хора.

Научи се да чувстваш щастието не в момента, когато получаваш, а когато да даваш. Даването напълно зависи от теб. Ти можеш да направиш това вече тук и сега и изобщо винаги, когато поискаш. Имаш 100% отговорност. Получаването не зависи от теб напълно. Ако нещо искаш да получиш тук и сега, не винаги можеш да го получиш, защото за получаването роля играят много фактори, в това число и човешкият. Много хора се опитват да получат нещо, без да дадат в замяна. И за това цял живот пребивават в бедност.

Искам да ти дам пример. Предстви си, отива ученик при учител с пълна чаша вода и казва: «Учителю, научи ме». Учителят гледа, че чашата на ученика е пълна и казва: «Не мога да ти помогна. Първо трябва да изпразниш чашата си».

Чела съм много статии за личностен растеж, сваляла съм си книги и съм ги чела. Но най-силните промени започнаха, когато почнах да посещавам тренинги. Защото, когато просто четях книги и материали в интернет, аз нищо не давах, и като следствие, нищо не получавах в замяна. Изглежда всичко разбирах, но кардинални промени нямаше.

Разбери, промените в живота ти ще започнат, когато започнеш да даваш. Искаш да израстнеш като личност - започни да влагаш в себе си. За цялото това време вложих в образованието си много пари. И съответно получих много повече.

Робърт Кийосаки казваше: «Твоят разум е най-ценният ти актив». Инвестирайки и създавайки активи, ти ставаш по-богат.

 Много ми е жал за тези хора, които през целия си живот «учат» и се занимават с личностен растеж (безплатно четейки материали в интернет). Те не разбират закона за даването и получаването. За това закриват потока за получаване в живота си.

Прочети тази статия още веднъж! Само че сега задълбочено и осмислено.