Защо хората са толкова тъжни

16/12/2016 10:47

 

Защо на човек му е толкова тъжно?

Вчера се върнах от Бразилия,  Рио де Жинейро. Много ме порази този град, особено хората.

Държавата съществено изостава в развитието си (даже в сравнение с България). Местните жители са достатъчно бедни. Но това, което ме учуди е, че те изглеждат много щастливи. Никога не съм видяла хората по българското черноморие, които ходят по плажа и продават царевица, бира, да се усмихват, а още по-малко не съм забелязвала щастие в очите им. Тук бях учудена. Те са толкова щастливи и радостни. Те пяха песни, продавайки стоката си. Те го правиха толкова весело, че връщайки се вкъщи, аз все още си спомням техните възгласи, макар и абсолютно да не разбирам португалски. Те се шегуваха с другите хора на плажа, те се смяха. Те така творчески продаваха стоката си!

Помислих си, защо те са толкова щастливи, а нашите българи, които са много по-добре и живеят в по-развит свят, далеч не са такива?

Това би било нищо, но ето вчера, когато се върнах към дейността си, забелязах как отново станах огрижена и озадачена. И това ме наведе на определени мисли, които искам да споделя с теб.

Откъде идва състоянието на загриженост, тъга и всякакви други състояния? Защо на човек му е тъжно?

Всичко е много лесно! Ако още сега няколко минути помислиш за това, което те разочарова или за проблемите си, ти веднага ще влезеш в негативно състояние. Ако помислиш за мечтите си и яркото бъдеще, изведнъж идва състоянието на щастие и радост.

То ест, където е фокуса – там е енергията. И такова е състоянието ти.

За какво може да се мисли?

Реших да разделя на категории това, за което мислят хората. Тези категории сложих в ред от негативна до най-позитивна, енергична.

  1. За проблеми

Проблема е ситуация или положение на нещата, които не удовлетворяват човек. То ест това, което не му харесва на човек. Насочвайки фокуса към това, което не му харесва, състоянието на човек се влошава. Точно мислите за проблеми създават тъгата, разочарованието, загрижеността и други негативни чувства.

  1. За задачи и цели

Задачите и целите са това, което предстои да се направи. Тази категория на мисли граничи с категорията на мисли за проблемите. И мислите за задачи и цели не са толкова позитивни и енергични.

  1. За новото бъдеще, мечтите, желанията.

Мислите за мечтите, за новото бъдеще, за желанията винаги придават енергия и радост. Защо поставих тази категория на трето място, нали мечтите дават толкова енергия? А всичко е защото от мечти е много лесно да се превключиш на «това сега го нямам», и веднага попадаш в категория 1.

  1. За нещо хубаво, което имаш сега

По друг начин това състояние се нарича «благодарност». Когато човек цени това, което има сега, той пребивава в добро, радостно състояние. Енергията му расте.

  1. Да бъдеш тук и сега

От себе си забелязах, че състоянието «тук и сега» се съпровожда или с пълно отсъствие на мисли, или състояние на щастие и радост. Обикновено в това състояние аз творя или създавам нещо. В това състояние можеш да имаш мисли, но те са много малко, и много чисти и светли. Хората, които са се научили да бъдат «тук и сега» са най-щастливи и радостни, защото се намират в потока. Ти навярно ще питаш, защо това състояние е най-позитивно и енергично? В това състояние целият позитив и цялата енергия се намират вътре. Това е много силно вътрешно състояние.

Учудващото е, че само мислите за проблеми въвеждат човек в негативно състояние. А човек по-голямата част от времето си мисли за проблеми! Ето за това на човек му е тъжно!

Ето от къде идва състонието на загриженост, тъга, недоволство.

Човек така иска да реши проблема, че цялата си енергия насочва към този проблем. Енергията на човек има съзидателна сила. Тази енергия създава това, към което е насочена. Ето че се създава нов проблем, после нов и нов, а човек все повече и повече мисли за тях. Човек така иска да избегне проблемите, че влиза в тях отново и отново.

Човек е свикнал да мисли така, както мисли!

Той е свикнал да мисли за проблемите и за това се чувства така както се чувства.

Всякакви навици могат да се променят! В това число навика да мислиш за проблеми.

Какво трябва да направиш за да промениш навика?

Просто така да премахнеш навик никога не става. Може само да се замени.

И така, от 4те позитивни точки по-горе избери, моля те, тази категория, за която ще мислиш. Моля те да избереш само 1 главна и 1 алтернативна категории, то ест в главната ще се опиташ да се намираш постоянно, но понякога можеш да си позволиш да минаваш към другата (алтернативна) категория.

Ако искаш да бъде по-лесно, избери категорията, в която сега пребиваваш  най-често. Например, ако си свикнал да действаш и малко да мислиш, тогава избери категория 5.  Ако много цениш това, което имаш сега, избери категория 4. И т.н.

Тренирай да мислиш за нещо от избраната категория.

Точно «тренирай»! То ест, ти трябва да прилагаш усилия и осъзнато да насочваш мислите си натам, накъдето искаш ти. Ако добре тренираш, привичният модел на мислене ще се промени.

Когато се появи проблем:

- веднага го превърни в задача или цел

- започни да действаш

- забрави за проблема!

- бъди «тук и сега» по време на действията

Проблемът трябва да служи като сигнал за действие. Учи се да бъдеш човек на действието! Останалото ще дойде само!

А сега, точно сега, за да укрепиш намерението си, напиши ми моля те:

- каква главна категория мисли избираш ти

- каква алтернативна категория избираш