Защо животът протича точно така?

06/12/2016 17:38

 

 

Замислял ли си се ти някога за това, че резултатите в определена област от живота ти са пълно или частично копие на резултатите в същата област на майка ти, баща ти или други хора, с които си прекарал много време в детството си?

Може би, резултатите от целия ти живот са копие  на нечии резултати, а може би, само някои от резултатите в някои области.

Нека да обясня с пример, за да разбереш, за какво говоря.

Например, човек сега е в дългове, баща му също е бил цял живот в дългове.

Или на мама и татко отношенията не са били наред, те постоянно са се карали и сега сина им (дъщерята) също имат много спорове и скандали с любимия човек.

Родителите цял живот са работили на нелюбима работа заради парите, и тяхното пораснало дете изпълнява нелюбима работа също за пари.

 

А възможно е и  бащата да е бил беден, а сина (дъщерята)  да имат много пари, но тези пари не са техни. Синът (дъщерята) живеят богат живот, но всъщност нямат пари. Както бащата не е имал пари, така и детето му няма пари, само ситуациите са различни.

Да, ситуациите могат да бъдат различни, а изводът е един и същ. Ето за това говоря!!!

 

Знаеш ли, защо става така? 

Първите години от живота до 7 годишна възраст! Той гледа хората, които живеят редом и ги повтаря.  У децата са много развити така наречените огледални неврони.

Та така, детето копира модела на мислене и поведение на родителите.

Родителите учат детето да мисли. И те го учат да мисли така, както мислят самите те!  

И няма значение, какво казват родителите, детето ги гледа и прави същото.

Ако думите съответстват на действията, доверието към родителите расте.

Ако думите не съответстват на действията, доверието ще пада, и децата все едно ще правят точно това, което правят родителите.

И тези модели ще са с детето цял живот, ако то съзнателно не промени модела си на вземне на нови решения!

Нови решения човек може да взема самостоятелно, но за това са необходими специални обстоятелства, или под въздействието на други хора, на които вярва.

Под въздействието на други хора решенията се взимат много лесно, особено ако тези хора сами са взели същото решение някога в живота!

Моите родители бяха обикновени. И пари имахме малко.

Но аз помня, как още в училище, виждайки богатите, аз взех решение: «Аз ще имам много пари!!!» И това бе силно решение! Решението бе дотолкова  силно, че ми се наложи да мина през много сложности и препятствия. И да мина през всички тези трудности ми помогна решението, което взех още в детството си!

Но, има още един модел на поведение,  касаещ парите, който аз напълно копирах от мама и за сега съзнателно не променям този модел. Майка ми беше много икономична. Тя много мъдро харчеше пари и само за необходими неща.

Този модел присъства и при мен! И засега се придържам към него, защото ми харесва.

Решения имат огромна сила!  

И колкото по-емоционално е това решение, толкова по-голяма сила има!!!

Аз пиша тази статия за да обърнеш внимание на резултатите си в определени области на живота. Това твои резултати ли са? Или това са нечии резултати?

 (Относно как да променяш моделите на мислене,  е съвсем различна и дълга история)

Искаш ли да ги промениш? Или искаш да останеш с тях цял живот?